„Rabla Plus 2024”. Când încep înscrierile în etapa a III-a și ce trebuie să știi despre program

14 august 2024 19:40   Național

„Rabla Plus 2024” revine în forță! Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă că, de luni, 19 august începe a III-a etapă de înscrieri în cadrul programului „Rabla Plus 2024”. În cadrul acestuia se pot înscrie persoanele fizice, persoanele juridice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice pentru obținerea unui voucher denumit „ecotichet”. Acesta se obține după casarea unei mașini uzate pentru achiziționarea unei mașini electrice.  

Programul ține până pe 25 noiembrie pentru persoane fizice și până pe 19 septembrie pentur restul categoriilor eligibile. Sumele alocate pentru cea de-a III-a etapă de înscrieri în cadrul Programului Rabla Plus sunt de 100.000.000 de lei pentru fiecare din cele trei categorii beneficiare: persoane fizice, persoane  juridice, instituţii publice și unități administrativ-teritoriale.

În acest an, celelalte două etape ale Programului Rabla Clasic au avut loc astfel: 

-Etapa I: 19 martie – 19 aprilie 2024 pentru persoane juridice, instituții publice și unități administrativ teritoriale; 19 martie – 18 august 2024 pentru persoane fizice 

-Etapa a II-a: 19 august – 19 septembrie 2024 pentru persoane juridice, instituții publice și unități administrativ teritoriale; 19 august – 25 noiembrie 2024 pentru persoane fizice. 

Ce trebuie să știți despre etapa a III-a din programul Rabla Plus  

”Începând de luni, 19 august 2024, ora 10:00, Administraţia Fondului pentru Mediu organizează o nouă sesiune de înscriere pentru persoanele fizice, persoanele juridice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice în cadrul Programului Rabla Plus.  

Persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere în cadrul programului, iar persoanele juridice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare, în limita sumelor alocate”, a explicat într-un comunicat Administraţia Fondului pentru Mediu. 

Condiții ale programului „Rabla Plus” 

-În cadrul aplicației va putea fi utilizată doar cererea de finanțare care a fost disponibilă în vederea descărcării, începând cu 22.07.2024. Variantele din alte sesiuni nu sunt valide și nu vor putea fi încărcate în aplicație! 

-Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 70.000 euro, cu TVA inclus 

-Pot fi predate maxim două vehicule mai vechi de 6 ani de la data fabricației.  

Cât primesc proprietarii pentru o mașină casată 

Cuantumul „ecotichetului”, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de: 

-25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta; 

-13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP; 

-13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice. 

Ce este programul Rabla Plus 

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de „ecotichet” la achiziţionarea unui autovehicul nou, electric, în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. 

„Rabla Plus” a apărut ca parte a campaniei de stimulare a înnoirii parcului auto, denumită și „Programul Rabla”. Acesta din urmă este lansat de Guvernul României și finanțat din fondurile alocate de Ministerul Mediului și are scopul de a scoate din circulație automobilele vechi și de a le înlocui cu unele noi, mai nepoluante.  

Prin acest program, o persoană care își dorește să-și achiziționeze o mașină nouă poate primi o subvenție nerambursabilă de la stat, cu condiția să facă dovada că a casat o mașină mai veche.  

Finanțarea primită de la stat nu acoperă integral valoarea mașinii, iar viitorul proprietar va trebui să achite diferența fie din surse proprii, fie prin intermediul unui credit bancar, fie prin încheierea unui contract de leasing auto. 

Mai multe