#Război Ucraina-Rusia

Războiul din Ucraina ne va arde la buzunare

8 martie 2022 14:47   Național
Ultima actualizare:

Nu trebuie să ne temem! Noi, românii suntem în siguranță vizavi de războiul din Ucraina, ne dau asigurări autoritățile. Într-adevăr, nu ne omoară, dar începe să ne ardă la buzunare, căci situația de peste granițe are consecințe economice majore la nivel global.  

Războiul declanșat de Putin a nenorocit o țară și a afectat o lume. Atât emoțional, cât și financiar. Incertitudinile, speculațiile, dar și întreruperea contractelor economice vor duce la scumpiri în lanț.  

Se văd în primul rând la pompă. În ultimele două săptămâni, benzina s-a scumpit cu circa 1 lei pe litru, cea premium ajungând în unele benzinării la peste 8 lei litrul. Concret, pentru un plin de benzină plătim acum cu circa 30-40 de lei mai mult. Motorina s-a scumpit și ea cu câțiva bani față de perioada dinaintea declanșării crizei.

Săptămâna trecută, barilul de petrol s-a tranzacționat și cu 120 de dolari, cel mai înalt nivel din ultimii 8 ani. „Conductele care vin din Rusia pe teritoriul Ucrainei sunt funcționale, dar teama pieței că s-ar putea întâmpla ceva, că războiul ar putea să mai dureze, că nu sunt capacități de depozitare suficiente, toate astea puse la pachet avem această imagine pe care o vedem la pompă. Cotațiile de viitor arată ceva mai calme, dar nu substanțial, deci mă aștept să rămânem la aceste preturi foarte mari și să învățam să fim mai economi”, a explicat pentru PRO TV analistul economic Adrian Mitroi.  

Scumpirile la pompă atrag creșteri de preț la raft

Călătoriile, alimentele. În aceste condiții, s-ar putea scumpi biletele de avion și transportul rutier. Spre exemplu, o firmă care face curse cu microbuzul în țară a scumpit recent cu 10 lei biletul de călătorie. „Nu suntem singurii, toți au majorat prețurile”, ne spune un șofer. Mai departe, scumpirea transportului atrage după sine creșteri ale prețurilor unei game largi de alimente și bunuri, la raft.  

Și prețul gazelor naturale vândute la Bursa Română de Mărfuri a crescut cu 22% în ultima săptămână. „Scumpirile pot fi puse pe seama speculațiilor, dar și a unor eventuale reduceri ale gazelor naturale, ca urmare a războiului”, precizează la TVR Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.  

Prețul cerealelor a crescut și el de la începutul războiului. În portul Constanța, tona de grâu se vinde acum cu 20% mai mult decât înainte de 24 februarie. În decurs de o săptămână, și tona de porumb a crescut de la 251 de euro, la 295 de euro.  

Chiriile și ratele la bănci. Ca și cum asta nu sunt suficiente, leul se depreciază continuu față de dolar. Dacă pe 23 februarie, dolarul se vindea cu 4,35 de lei, azi valorează 4,54 de lei. Economiștii citați de TVR pun aprecierea dolarului pe seama faptului că investitorii mută economiile în monede mai stabile, în aceste vremuri de război. 

Astfel, vom plăti mai mulți bani pe chirii, pe rate la bancă. Vești proaste și pentru românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă. Din cauza inflației și a războiului, indicele Robor la 3 luni a urcat la 4,25%, cel mai ridicat nivel din august 2013. Din păcate, analiștii nu au vești bune și estimează că indicele Robor va continua să crească în perioada următoare.

Așadar, după doi ani de „război” cu SARS-CoV-2, doi ani de pierderi economice considerabile din cauza pandemiei, acum a venit peste noi războiul lui Putin. Exact asta ne lipsea!  

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Mai multe