Razii în Bistrița-Năsăud, la membrii celei mai mari rețele de trafic de arme din România
Specialiștii criminaliști și luptătorii de la serviciile acțiuni speciale din 15 județe au participat miercuri la captarea unei rețele de traficanți de arme din Bistrița Năsăud. Este considerată cea mai grupare de acest tip din România și se ocupa cu furtul de arme din diverse țărin europene și mai ales din Spania. La anchetă participă și polițiști din Spania și Europol (fostul Interpol).
În acest caz, pentru reținerea suspecților și găsirea armelor scoase la vânzare au fost efectuate 30 de percheziții în județul Bistrița-Năsăud. Ancheta este derulată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud împreună cu polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției.
Percheziții cu mascați din 15 județe la traficanți de arme
La perchezițiile de marți au participat polițiști din Serviciile Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din IPJ Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj și Suceava și Direcția Generală Anticorupție.Acțiunea beneficiază de sprijinul specialiștilor criminaliști și luptătorilor de la serviciile acțiuni speciale din Bistrita-Năsăud, Mureș, Cluj, Alba, Arad, Harghita, Covasna, Maramureș, Sălaj, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Sibiu, Suceava și Neamț
Comunicatul DIICOT
„Se derulează cercetări într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, braconaj cinegetic, contrabandă calificată, uz de armă fără drept, abuz în serviciu și trafic de droguri de risc și mare risc.
S-a reținut că, în perioada iunie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului au sustras sau procurat ilegal arme de foc, din Spania sau din alte țări ale Uniunii Europene, le-au introdus pe teritoriul României și plasat în circuitul ilegal, în scopul utilizării la acțiuni de braconaj cinegetic și la alte activități ilegale.
De asemenea, în aceeași perioadă, membrii grupului au comercializat pe raza județului Bistrița-Năsăud, în mod repetat, droguri de risc și mare risc. Peste 20 de persoane urmează a fi conduse pentru audieri la sediul DIICOT Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud”, au fost precizările DIICOT Bistrița Năsăud conform unui comunicat al DIICOT preluat de bihon.ro