Referendumul despre creșterea puterii Primăriei Capitalei va avea loc pe 24 noiembrie. Ce a făcut PSD

21 octombrie 2024 15:34   Național

Nicușor Dan și-a văzut visul cu ochii. Pe 24 noiembrie, cu ocazia primului tur al alegerilor prezidențiale, va avea loc în București și un referendum local cu trei întrebări. Două dintre ele au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan iar ultima de PSD.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti, „Parlamentul” local, a votat inițial ieri, pentru organizarea referendumului local în forma propus de primarul Nicuşor Dan, adică cu două întrebări.

”Pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea organizării referendumului local privind unele probleme de interes ale municipiului Bucureşti s-au înreg 47 de voturi pentru, zero abţineri şi două voturi împotrivă. Proiectul a fost adoptat”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Stelian Bujduveanu citat de news.ro.

Cum au reacționat reprezentanții PSD la referendumul lui Nicușor Dan

După vot, reprezentanții PSD au adăugat încă o întrebare, acceptată prin vot de consilierii generali ai celorlalte partide.„Rămâne doar o problemă tehnică: dacă se adoptă lege pentru ca birourile electorale și secțiile de votare să fie aceleași. Dacă referendumul se organizează separat de scrutinul prezidențial, referendumul costă între 7 și 10 milioane de lei”, a precizat Nicușor Dan conform sursei citate. 

Întrebările de la referendumul din București:  

1.⁠ ⁠Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti? 

2.⁠ ⁠Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului? 

3.Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti? 

Pașii următori pentru referendumul din București

”Prefectul înştiinţează, conform legii, Ministerul de Interne, care mai departe înştiinţează AEP-ul, se constituie un birou electoral municipal care va gestiona desfăşurarea acestui referendum.

Dacă Parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comansează cu alegerile naţionale, cu primul tur alegerilor prezidenţiale, în acel moment nu va mai fi nevoie de birou electoral municipal.

El va fi acelaşi cu biroul electoral municipal de la alegerile prezidenţiale şi în fiecare secţie de votare vom avea o singură comisie şi mai multe buletine de vot, turul întâi alegeri prezidenţiale şi aceste trei buletine de vot pentru referendumul nostru local”, a explicat primarul Nicușor Dan după ședința în care a fost aprobat referendumul

Mai multe