Românce pe Everest! Gemenele Iulia și Delia Zanoschi, din Iași, sunt cele mai tinere europence care au ajuns în cel mai înalt vârf al lumii

9 iunie 2021 15:44   Național
Ultima actualizare:

Două ieșence au dus renumele țării noastre pe cel mai înalt vârf de pe pământ. Gemenele Iulia și Delia Zanoschi au escaladat Everestul, devenind cele mai tinere alpiniste din Europa. Timp de 60 de zile, tinerele s-au luptat cu viscolul, avalanșeșe, cicloanele și temperaturile extreme de scăzute, dar au ieșit învingătoare.

Dintotdeauna au iubit natura și au fost energice, o combinație din care s-a născut pasiunea pentru alpinism. „Primul munte peste 5.000 m pe care l-am urcat a fost în 2016, când am mers într-o excurise în Africa şi am urcat pe Kilimanjaro. Deşi nu ştiam multe despre mountaineering atunci ne-a plăcut mult şi ne-am simţit foarte fericite când am ajuns top of Africa. Când ne-am întors acasă după această experienţa, am vrut să avem un obiectiv care să ne sperie şi să ne inspire. Aşa am ales să încercăm să batem un record mondial pentru cele mai tinere persoane care au terminat cei mai înalţi 7 munţi şi 7 vulcani din fiecare continent. Ceea ce a început ca o pasiune pentru natură a devenit o aventură de 5 ani: să cucerim varfuri din ce în ce mai înalte şi tehnice şi să ne împingem limitele”, a mărturisit Delia Zanoschi despre planurile lor. Fetele au reuşit ca din 2016 să escaladeze trei sau patru munţi în fiecare an, pe toate continentele din lume, din Africa şi până în Australia. 

„Everest e testul suprem pentru orice alpinist”      

Însă apogeul reuşitelor lor a fost când au ajuns pe cel mai înalt vârf din lume, la peste 8.800 de metri. Experiența a fost plină de aventuri la granița morții. Într-o perioadă când întreaga omenire se lupă cu pandemia de Covid-19, alpinistele au mai avut de înfruntat și două cicloane, avalanșe, condiții foarte dificile de urcat. Temperatura, pe timp de zi, era și de minus 40, minus 50 de grade Celsius, iar vântul depășea 100 de kilometri pe oră, la rafală. În aceste condiții, din cei 30 de apliniști care au pornit la drum pe 10 mai, numai cinci, printre care fetele noastre, au ajuns la final. „Pentru orice alpinist, Everest e testul suprem al capacităţii sale. Pentru noi, a ajunge în vârf a fost un vis de mai mulţi ani”, mărturisesc tinerele, menţionând că „fiecare munte a fost din ce în ce mai greu şi ne-a învăţat noi skill-uri tehnice şi mentale, care este echipamentul necesar ca să putem în final să reuşim să stăm pentru două luni pe Everest”, explică tinerele.

„E un sentiment de bucurie internă, faptul că ai îndeplinit ceva la care ai visat de mulți ani, dar, în același timp, și o extenuare fizică, mentală ca să ajungi acolo. Mă simțeam forte umilă, foarte mică. Când vezi în jurul tău toți munții și oameni și îți dai seama cât de importantă și de mare este natura și cât de mic ești tu, în Univers”, s-a destăinuit Iulia Zanoschi.

Următoarele ținte: Alaska și Antarctica    

Acum, gemenele mai au foarte puţin până să îşi îndeplinească visul, de a atinge 7 vârfuri şi 7 vulcani. Iar singurele locuri în care mai au de ajuns este Alaska şi Antarctica. Delia și Iulia Zanoschi locuiesc în Statele Unite de 7 ani, lucrează în San Francisco, unde și-au dezvoltat afaceri în domeniul IT, în Silicon Valley. 

Citește și:

Prima imagine cu Horia Colibăşanu pe “Acoperişul lumii”

Otilia Ciotău, prima femeie din România care a învins Everestul. Este bancher în New York

Mai multe