Românii, asalt la pașapoarte! Centrele pentru eliberat documente sunt sufocate

9 martie 2022 16:47   Național

Sute de oameni au luat pur și simplu cu asalt centrele pentru eliberarea pașapoartelor din București, iar pe buzele tuturor sunt doar două cuvinte ”vreau acte”. Ce a produs această febră a pașapoartelor? Frica de războiul din Ucraina sau dezlănțuirea după renunțarea la Starea de Alertă și ridicarea sancțiunilor.

În mallul Park Lake din sectorul 3, se află unul dintre cele mai mari centre pentru eliberat pașapoarte din București. Odată ajuns în complexul comercial, nu este nevoie de hartă pentru a descoperi locația, te ții după lume. Pare că toate drumurile duc în locul unde se eliberează actele care brusc au devenit un lucru pe care trebuie să-l aibă toți. 

Întâi auzi de departe un murmur, un zgomot nedefinit, care pe măsură ce te apropii de spațiul respectiv crește în intensitate. Locul îți sare în ochi și mai ales coada neverosimilă, pe trei rânduri spre ghișeele unde se eliberează actul minune. Toată lumea vorbește deodată, nu mai există prieteni, rușine, bun simț, este doar legea junglei.  

La mall, la coadă la pașapoarte 

Există și o coadă mică, de câteva persoane, unde sunt cei care au programare la ghișeele pentru pașapoarte. Dar marea masă a oamenilor, tineri sau bătrâni vor acte fără programare. Mulți spun că au motive întemeiate pentru a căpăta aici și acum documentul, puțini recunosc că îl cer din cauza războiului din Ucraina, unii spun ”vrem pașaport să fie în casă că nu se știe”. 

”Dă-te la o parte”, ”opriți-o, nu-I copilul ei!”, ”ce dacă ești femeie, treci la rând!”. Sunt câteva dintre strigăturile auzite miercuri la coadă la pașapoarte, în centrul din mallul Park Lake din sectorul 3 al Capitalei. 

Pe lângă coadă se joacă mai mulți copii, unii stau pe jos și își ciocnesc mașinile, câteva fetițe fac schimb de păpuși. Peste tot sunt cărucioare, se aud plânsete de copii, laolaltă cu reproșuri, sudălmi și invective. Mai mulți salariați de la pașapoarte încearcă să explice oamenilor câte ceva, nimeni nu vrea să audă nimic, toți vor în față, ”acolo la ghișeu”. Bodiguarzii mallului nu fac față, apar șase jandarmi cât muntele, încearcă să facă ordine, dar vociferările venite de peste tot îi fac să se retragă pe lângă perete.  

Este 12.00 și printre ultimii la coadă este și doamna Florica. ”Am venit aici că toți cunoscuții mi-au zis să fac pașaport. Nu se știe când o să am nevoie de el. Oricum o să mai vină și niște rude și țin rând. În zilele noastre Doamne păzește că te nimerește. Eu stau aici cât este nevoie. Mă mai duc prin mall, iar mai vin”, ne spune femeia de 61 de ani.

La mijlocul rândului este Petre Cristea. Este nemulțumit, se foiește, se ridică pe vârful picioarelor să vadă în față ce se întâmplă. Nu îndrăznește să iasă din rând, să nu piardă locul. ”Merge greu, mulți vor să păcălească rândul. De o oră nu s-a mișcat coada un centimetru. Am venit să luăm pașaport nu neapărat pentru că a venit războiul peste noi, am decis mai mult pentru copil, ca să putem să îl scoatem din țară repede, că nu se știe”, povestește Petre Cristea.

Mai în față, Nicoleta, venită de la ora 8.00 la coadă încearcă să estimeze cât mai are de răbdat până la ghișeu.”Primii care sunt la rând mi-au spus că au venit la ora 6.00 și acum intră la ghișee. Asta însemană că eu, cam în trei-patru ore ajung la ghișeu. Eu vreau pașaport preventiv, pentru că în România, suntem atât de aproape de războiul din Ucraina încât nu mi se pare nici un loc sigur”, se destăinuie bucureșteanca. Mai optimist este Gabriel Babu.

”Stau de trei ore la coadă și cred că în alte trei ore ajung la ghișeu. Eu am venit să fac documente pentru familia deoarece trăim vremurile astea păcătoase iar siguranța trebuie să fie pe primul plan. Poate documentul ăsta o să îmi folosească cine știe, mai bine să îl am și eu și familia mea”, își face planuri tânărul.  

În față de tot, o coadă mică este a celor ”aleși”, cei care au programare. ”Totul merge repede, am stat câteva minute, nu sunt probleme”, spune mulțumit Ioan. El a venit să-și facă pașaport pentru o excursie în Turcia, s-a programat acum o lună. ”Cinci minute pe ceas am stat dar am programare. Vreau excursie, mi-a ajuns doi ani în casă”, zice și Bogdan Staicu grăbindu-se spre ghișeul de la pașapoarte 

Ce spune Ministerul de Interne despre criza pașapoartelor 

”Deși termenul legal de eliberare a pașapoartelor simple electronice este de 15 zile lucrătoare, documentul se eliberează în două zile lucrătoare. În vederea reducerii timpului de răspuns, împreună cu instituțiile prefectului, se va lua măsura desfășurării activității de lucru cu publicul și în weekend. 

În prezent, în vederea personalizării pașapoartelor simple electronice, programul de lucru al Centrului Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice este de la ora 06.00 la ora 22.00, inclusiv în weekend. 

Pentru a asigura eliberarea pașapoartelor într-un termen cât mai scurt, a fost dispusă măsura relocării, în vederea soluționării, a unei categorii de solicitări de la structurile de pașapoarte încărcate la cele cu un aflux mai mic (în perioada 03-09.03.2022 au fost relocate 3.713 cereri de la SPCP al mun. București, Constanța, Iași și Suceava către SPCP Argeș, Buzău, Bistrița-Năsăud, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomița, Olt, Mehedinți, Mureș, Teleorman și Vrancea). 

În 20 de județe, unde s-a înregistrat un număr semnificativ de cereri a fost prelungit programul de lucru cu publicul cu cel puțin două ore. În data de 08.03.2022, termenul mediu, la nivel național, de eliberare a pașaportului simplu electronic a fost de 2 zile lucrătoare (totuși la unele județe precum CJ, CT, TM, VS termenul a fost de cca 3 zile lucrătoare din momentul înregistrării cererilor și până la intrarea pașapoartelor simple electronice în gestiunea structurilor de pașapoarte). 

Precizăm faptul că, în data de 08.03.2022, s-au efectuat 48.593 de programări, pentru un număr de 85.197 de persoane, iar în data de 09.03.2022 până la orele 12:00 au fost efectuate 14.370 de programări pentru un număr de 25.259 de persoane (în scopul prezentării la ghișeu în următoarele de 90 de zile). 

Reamintim că cetățenii se pot înscrie pe platforma de programare online și în alte județe care au locuri disponibile pentru intervalul dorit. Direcția Generală de Pașapoarte a delegat 20 de polițiști pentru sprijinirea activității Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte din municipiul București”, se arată într-un comunicat al MAI  

Mai multe