Românii petrec în medie aproximativ 7 ore pe telefon în fiecare zi. Raportul este îngrijorător

21 aprilie 2024 16:18   Național
Ultima actualizare:

Aproximativ 7 ore pe zi este timpul pe care îl petrecem în medie în fața calculatorului, laptopului sau al telefonului, potrivit unui studiu realizat de Xiaomi. Unii îl folosesc la serviciu sau pentru discuţii telefonice, însă timpul petrecut în faţa ecranului creşte exponenţial pe reţelele de socializare.

Ce arată studiul realizat de Xiaomi

Apelarea și trimiterea de mesaje este modul principal de folosire a smartphone-ului (81,4%), la strânsă concurență cu rețelele sociale (81,1%). Top 5 al activităților derulate pe smartphone este completat de navigarea online (77,5%), e-mail-uri (74,5%) și realizarea de fotografii și clipuri (71,8%).

Ce înseamnă, de fapt, "fear of missing out" 

„Sunt oameni care se plâng de faptul că petrec prea mult timp pe telefon, îşi dau seama de asta, dar uneori nu reuşesc să se oprească. Ajunge la o dependenţă, adică ajungi să-ţi fie teamă că rămâi pe dinafară dacă nu mai stai în contact, acea "fear of missing out". Stai mai mult pe telefon, renunţi la interacţiunea directă cu oamenii", a declarat un psiholog pentru Observatornews.ro. 

Dependenţa se poate instala în cel mult 30 de zile de expunere constantă la telefon şi mai ales la reţelele sociale. Transformă subiectul într-un viitor anxios şi într-un viitor depresiv. Şi când renunţă chiar si pentru câteva ore, inainte de somn, la telefonul mobil ei sunt trişti fiindcă realitatea din jurul lor nu le permite să fie acel tip de personaj pe care ei îl realizează în spaţiul online", a punctat un alt psiholog. 

Românii stau 7 ore, pe zi, pe telefon

Este evident că influența și importanța smartphone-urilor continuă să crească în viețile noastre, dar cu impacturi variate la nivel global. Noi, conform ultimului studiu din 2023, petrecem mai mult timp pe telefon decât americanii și restul europenilor. Pe zi, în medie, stăm 423 de minute pe telefon, aproximativ 7 ore.

Cât timp petrec europenii pe telefon

În secolul 21 toți petrecem mult timp pe telefon, iar francezii se pare că își mențin stabilitatea în comparație cu anii trecuți. Au petrecut în medie 3,6 ore pe zi, în 2023. Cifrele au fost ușor ridicate în comparație cu 2022 (3,9 ore) și comparabilă cu nivelul înregistrat în țări europene precum Spania (3,6 ore), Germania (3,4 ore) și Italia (3,7 ore). Dar e doar jumătate din timpul dedicat în Indonezia, unde locuitorii par să fie campioni la acest capitol, cu o medie estimată de peste 6 ore pe zi.

Ce este nomofobia

Nomofobia vine de la ”no-mobile-phone-phobia” și este frica de a rămâne fără telefonul mobil și de a fi deconectat de mediul online. Persoanele care se confruntă cu această fobie trec prin anxietate, stres și chiar atacuri de panică, iar cei mai afectați sunt tinerii de până în 25 de ani. 

Ce probleme pot în timp să apară 

Medicii spun că poziţia în care stăm atunci când ne uităm pe smartphone ne poate deforma coloana şi duce la hernia cervicală. Cel mai mic pacient cu problema aceasta a avut 4 ani şi jumătate tocmai din cauza statului foarte mult pe tabletă, probabil in timp ce mânca i se puneau desene", a declarat un kinetorepeut pentru Observatornews.ro.

Mai multe