Santinela atacată la Constanța prinsă cu minciuna. Soldatul MApN se uita în telefon

21 martie 2022 17:00   Național

300 de militari, 93 de puncte de control în cinci județe. Este dispozitivul care îl caută pe bărbatul mascat care sâmbătă noapte a atacat santinela de la o unitate militară din Constanța și i-a furat arma și 30 de cartușe. Ancheta a descoperit de ce militarul din post nu l-a somat cu mitraliera pe suspectul înarmat cu un cuțit: urmărea pe telefon o slujbă religioasă.

Județul Constanța este în alertă! Forțele de ordine îl caută de peste 48 de ore pe bărbatul care sâmbătă noapte, la ora 20.15, înarmat cu un cuțit și cu fața ascunsă de o cagulă a atacat santinela unei unități de transmisiuni a Forțelor Navale. Este vorba de Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat, o unitate modestă de logistică după cum declară surse din Ministerul Apărării.

Potrivit mărturiilor soldatului de gardă, deși s-a luptat cu agresorul, suspectul l-a rănit cu un cuțit și a reușit să îl deposedeze de armă și un încărcător de 30 de cartușe. Atacatorul a fugit printr-o gaură din gardul de sârmă, prin care probabil și intrase.

Anchetatorii au descoperit de ce suspectul nu a fost somat

Polițiștii au în vedere toate pistele, inclusiv aceea ca atacul să fie opera unui fost angajat, care știa că zona este luminată superficial iar unitatea militară nu are camere de luat vederi peste tot potrivit antena3.ro. Anchetatorii cred că atacul a fost planificat cu atenție și nu a fost dat la întâmplare sau la nervi.

Cert este că suspectul a țintit obținerea armei și nu a intenționat nici un moment să intre în clădirea centrului logistic pentru transmisiuni. Este luată în calcul și varianta ca militarul și agresorul să se cunoască dar deocamdată nu a apărut nici o pistă în apărarea acestei versiuni. Polițiștii l-au anchetat pe soldatul care făcea de santinelă și au încercat să afle de ce acesta nu a folosit mitraliera și nu a somat intrusul.

Santinela a fost interogată de trei ori

Deși inițial militarul a declarat că nu dormea și că nu folosea telefonul, acesta s-a contrazis în mărturiile sale. Dacă în prima declarație luată în noaptea atacului a afirmat că nu se mișca atunci când a fost atacat, ulterior a revenit, spunând că a fost lovit când se plimba prin curte. Ulterior, mai mulți colegi ai santinelei au declarat polițiștilor și procurorilor militari că soldatul le-a povestit că se uita în telefon când a fost atacat afirmă replicaonline.ro.

Reaudiat, militarul a explicat că în momentul în care a fost agresat citea o rugăciune de pe telefonul mobil și a omis să spună pentru că știa că nu este voie. Este cercetat trecutul și situația familială a militarului, pentru că acesta este posibil să fi înscenat totul.

Din motive necunoscute și nedeclarate de anchetatori, scafandrii militari au căutat luni arma în Canalul Dunăre Marea Neagră. Oricum, santinela este cercetată administrativ deoarece nu a respectat conduita obligatorie când un militar execută serviciul de pază.

Între timp continuă căutările iar filtrele au fost extinse în cele cinci județe din jurul Constanței. Poliţia opreşte toate maşinile şi verifică atent în portbagaj şi sub banchete. Până acum, singurele semnalente ale atacatorului sunt legate de înălţimea acestuia, aproximativă de 1,72 -1,75 metri

Mai multe