Satul din România care i-a impresionat pe turiștii străini! Merită vizitat măcar o dată în viață: „Sunteți foarte norocoși să locuiți aici”

15 august 2024 12:41   Național

În satul Râmeț se ajunge din localitatea Aiud. Sunt aproximativ 20 de kilometri de mers pe un drum printr-o pădure. Străinii care ajung în acest loc spun că pare desprins dintr-o poveste. Munții de aici sunt diferiți de ceea ce avem în Scoția”, a declarat o turistă. 

Satul cu 14 cătune

Comuna Râmeț este traversată de o parte a Munților Trascău, cunoscută în zonă cu denumirea de "Tarcău". Este o comună cu 14 cătune, a căror denumire este luată de la numele de familie a celor ce viețuiesc acolo. Zone cu interes turistic: Huda lui Papară, Sat Cheia și Cheile Rîmețului, valea Inzelului, Valea Poienii, Sat Brădești, Poiana narciselor, Peștera din Tarcău, Peștera din Bonta, Vânătările Ponorului.

Este printre comunele cu cele mai multe biserici. Sunt 7 biserici parohiale și o mănăstire. Mănăstirea Râmeț este situată în cătunul Valea Mănăstirii cu acces auto din Teiuș 18 kilometri. Celelalte biserici le găsim astfel: Biserica din Pleașă, Biserica din valea Uzei sau Albești, Biserica din Olteni, Biserica din Valea Inzelului, Biserica din Brădești și Biserica din Cheia.

Ce spun turiștii străini despre sat 

Satele sunt puțin populate și cu oameni înaintați în vârstă. Cătunele mai populate sunt: cătun Vlădești, Pleașă, Valea Inzelului, Olteni, Valea Făgetului, Brădești, Valea Poienii, cătune ce depășesc puțin 10 familii. Restul cătunelor cum ar fi: Prăjăști, Cheia, Boțani, Vicești, Bicești și altele nu depășesc 2 familii sau 2 persoane (sat Cheia). La satele propriu-zise din Comuna Rîmeț se ajunge prin orașul Aiud.

„Am vorbit cu tinerii din sat și le-am spus: «Sunteți foarte norocoși să locuiți aici. O să stați aici?». Și au spus că nu, vrem să ne mutăm în oraș. Chiar dacă mergeți la oraș, faceți bani și apoi vă întoarceți. Munții de aici sunt diferiți de ceea ce avem în Scoția”, a spus Anna, o turistă din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pentru stirileprotv.ro.

„Caută un stil de viață care nu este globalizat, caută locuri unde îți cultivi singur mâncarea. Le spun colegilor. Trebuie să mergi în România. Dacă vrei să vezi ceva unic, original și sustenabil, România este locul”, a declarat Martin David Clark, directorul unei organizații de turism. 

Mai multe