Se deschide cel mai spectaculos drum din România cu denumire marcă înregistrată. „Sunteți așteptați!”

2 septembrie 2024 8:18   Național
Ultima actualizare:

Transapuseana, unul din cele mai frumoase drumuri din România, care străbate culmile Munților Trascău, a fost finalizată. Drumul, care face legătura între Abrud și Aiud, peste munte, până la intrarea pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, este considerat și cel mai scump drum judeţean din ţară. Autoritățile au anunțat și când va avea loc recepția acestuia.

Cel mai scump drum județean din România

Drumul judeţean 107I din judeţul Alba, cunoscut sub denumirea Transapuseana, denumire înregistrată la OSIM, a fost finalizat, au anunțat autoritățile județului.

Transapuseana este drumul județean cu cea mai mare investiție din România. Întreaga valoare a proiectului este de aproximativ 73 milioane euro, mare parte din fonduri europene.

Primul lot din Transapuseana, cu o lungime de 43 de km a fost finalizat în anul 2023. Cel de-al doilea lot, care are o lungime de 35 de km, între Ponor și Bucium (Abrud DN 74) este de asemenea, finalizat, iar recepția acestuia va avea loc la finalul lunii septembrie.

Cea mai mare investiție pe un drum județean din România a fost finalizată integral. Sunteți așteptați pe Transapuseana!”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Hațegan, pentru Ziarul Unirea.

Transapusea, un drum spectaculos prin munți  

Transapuseana, cunoscută inițial sub numele de Transalpina de Apuseni, este un drum județean care traversează Munții Apuseni din județul Alba, România și oferă o priveliște spectaculoasă.

Este un drum cu o lungime de 78 de kilometri. Străbate culmile Munţilor Trascău şi este considerat unul dintre cele mai spectaculoase drumuri montane din România.

Tronsonul recent finalizat și pentru care recepția este stabilită în luna septembrie 2024, face legătura între municipiul Aiud (autostrada A10) şi zona Bucium (Abrud – DN 74).

Drumul străbate una dintre cele mai sărace zone din România, de la Aiud-Râmeţ-Ponor-Mogoş-Bucium şi este o oportunitate pentru dezvoltarea economică şi turistică a zonei.

Deja, pe acest drum sunt mii de turişti care îl străbat cu autoturismul, dar în mod special este o atracţie pentru motociclişti, notează jurnaliştii din Alba.

„Pentru acest proiect a fost alocat un număr considerabil de utilaje și peste 200 de muncitori. Lucrările din cadrul acestui proiect au vizat reabilitarea părții carosabile prin realizarea unei fundații din balast și piatră spartă la care s-au adăugat și două straturi de mixturi asfaltice în lungime de 80 km – 120.000 tone, dar și lucrări speciale precum: turnarea a 56.600 mc beton în ziduri de sprijin, construirea a 15 poduri și podețe noi; montarea a 93 separatoare de hidrocarburi, realizarea și montajul de rigole pentru scurgerea apelor pe o lungime de 57 km, montajul de parapeți metalici pe o lungime de peste 50 km(...), au transmis și reprerzentanții companiei care s-a ocupat de lucrări. 

Transapuseana, un vis devenit realitate”, care s-a  mai spus  ne aduce mai aproape de istoria, tradițiile, obiceiurile și arhitectura acestor locuri minunate.

Am început proiectul de modernizare a drumului cu gândul de a dezvolta o zonă atât de frumoasă a Apusenilor, dând o șansă celor care au trăit de-a lungul timpului aici și reclădind alături de oameni harnici și dedicați comunităților din care provin.

Mai multe