Se deschide un nou drum spectaculos în România. E mai frumos decât Transalpina sau Transfăgărășan!

Ultima actualizare:

România este cunoscută în lume pentru două din cele mai spectaculoase drumuri, Transalpina și Transfăgărășan, însă, luna aceasta, o nouă șosea care străbate culmile Munților Apuseni ar putea atrage toată atenția. Este vorba despre Transapuseana. Primul tronson este aproape finalizat şi va fi recepţionat pe 15 decembrie.

Transapuseana concurează cu Transfăgărășan și Transalpina / Foto: Captură video
Transapuseana concurează cu Transfăgărășan și Transalpina / Foto: Captură video

Denumit iniţial Transalpina de Apuseni, drumul va avea un nume oficial: Transapuseana. Potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, instituția a făcut demersuri pentru ca denumirea să devină marcă protejată. Lotul 1 al Drumului Județan DJ 107I, pe ruta Aiud – Bucium, este aproape finalizat. Pe data de 15 decembrie, va avea loc recepția pe cei 43 de kilometri.

„Lotul 1 este finalizat aproape în totalitate, cu excepția unei porțiuni de aproximativ 2 kilometri din municipiul Aiud care va fi gata în cursul acestei săptămâni. A fost turnat asfalt pe o lungime de 45,5 kilometri, până dincolo de Ponor. Pe lotul 1 mai este nevoie și de amplasarea stațiilor de autobuz”, a spus Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba, pentru Ziarul Unirea.

Cea mai mare investiție pe un drum județean din România

Pe lotul 2 al acestui drum, întins pe 35 de kilometri, între Ponor și Bucium, se lucrează la 7 poduri din 13 şi s-au finalizat în proporţie de 90% lucrările de consolidări. El va fi finalizat în prima parte a anului 2024.

„S-au finalizat consolidările la alunecarile de teren și s-a asfaltat primul strat de binder pe aproximativ 18 km. Până la sfârșitul anului se vor mai asfalta aproximativ 10 km, în total fiind 28 km din 35. Estimăm să realizăm și 60% din sistemul de drenare a apelor pluviale. De asemenea, lucrările de terasamente sunt finalizate în proporție de 90%”, a precizat Cristian Panea, directorul tehnic al diviziei de antreprinză generală din cadrul companiei Elis Pavaje SRL, constructorul șoselei.

Modernizarea DJ 107 I –Transapuseana reprezintă cea mai mare investiție pe un drum județean din România. Valoarea totală a proiectului este de peste 73 de milioane de euro, proiect în mare parte finanţat din fonduri europene. Drumul, în lungime de 78 de kilometri, face legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net