Drumul de poveste din România, premiat la Veneția. A fost deschis publicului acum un an şi a fost parcurs deja de mii de turişti

Când vorbim de drumuri faimoase de la noi din țară, ne gândim cu siguranță la Transfăgărășan și Transalpina. Și totuși, iată că mai există un traseu spectaculos, cel mai lung traseu de drumeție din țară, care a câștigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023, la Veneția, competiție organizată de Europa Nostra în colaborare cu Comisia Europeană.

Traseul spectaculos din România, premiat la Veneția / Foto: Pixabay
Traseul spectaculos din România, premiat la Veneția / Foto: Pixabay

Un traseu de drumeție din România a câștigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023, la Veneția. Mai exact, este vorba despre proiectul Via Transilvanica, considerat Camino de România, un traseu de drumeţie lung de 1.400 de kilometri, de la Putna (Suceava) la Drobeta Turnu Severin (Mehedinți), lansat în octombrie 2022, la Alba Iulia. Drumul străbate 400 de localităţi din 10 judeţe (Suceava, Mureş, Harghita, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş Severin şi Mehedinţi) şi pune în valoare patrimoniul natural şi cultural al ţării.

De asemenea, în ciuda faptului că a fost deschis publicului în urmă cu un an, a fost deja parcurs de mii de turiști. Via Transilvanica poate fi parcurs doar pe jos sau cu bicicleta şi se vrea a fi un fel de Camino de România, după modelul Camino de Santiago - una dintre cele mai cunoscute rute parcurse în fiecare an de pelerini din toată lumea.

Drumul este împărțit în 7 regiuni istoric‑culturale

„Cu mare bucurie vă spunem că am luat premiul cel mare, cel care este cel mai valoros, pentru că exprimă încrederea și aprecierea oamenilor de peste tot din Europa și mai ales a voastră, a comunității oamenilor drumului. Mai exact, 27.000 de cetățeni europeni și din întreaga lume, au votat Via Transilvanica ca fiind cel mai bun proiect de patrimoniu în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2023, cea mai înaltă distincție europeană în domeniu. Am spart recordul pentru numărul de voturi, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum, iar asta înseamnă cu adevărat ceva”, au transmis reprezentanții asociației Tășuleasa Social, inițiatorii Via Transilvanica, potrivit Adevărul.ro.

Supranumit şi „Drumul care uneşte", Via Transilvanica este un traseu de 1.400 de kilometri, iar de-a lungul celor patru ani de construcție a traseului, artiști români și internaționali au sculptat opere de artă pe bornele kilometrice din andezit. Leagă 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și reprezintă o conexiune vitală între comunitățile locale și diversele fațete ale patrimoniului, cuprinzând atât moștenirea construită și naturală, cât și tradițiile imateriale. Totodată, drumul este împărțit în 7 regiuni istoric‑culturale: Bucovina, Ţinutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mureşului, Terra Daco‑Romana şi Valea Cernei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net