Drumul spectaculos care se bate cu Transfăgărășan și Transalpina. Puțini știu de el și este ideal pentru o zi de weekend

Ultima actualizare:

Drumul spectaculos care se bate cu Transfăgărășan și Transalpina! Puțini știu de el, însă este perfect de vizitat într-o zide weekend, atunci când vrei să scapi de agitația orașelor. Vorbim, așadar, despre drumul Măguri Răcătău - Mărișel, considerat o adevărată bijuterie a zonei!

Unul dintre cele mai frumoase drumuri montane din România. FOTO: Bluedot.ro
Unul dintre cele mai frumoase drumuri montane din România. FOTO: Bluedot.ro

Drumul mai frumos decât Transfăgărășan

DJ 107T dezvăluie priveliști spectaculoase indiferent de perioada în care alegi să vii aici. Această șosea, lungă de 12 kilometri, a fost asfaltată în anul 2020. Acum „Perla Apusenilor” oferă un spectacol de peisaje de vis în orice perioadă a anului. 

Inițial creată în 1940, la indicația mareșalului Ion Antonescu, această cale a fost destinată să ușureze accesul armatei către Cluj. În perioada respectivă, construcția drumului a fost realizată chiar de către locuitorii cătunelor din zonă, inclusiv bătrâni, femei și copii, respetcând cerințele generalului Ion Antonescu. Cu toate că în acea epocă transportul pietrelor se făcea cu ajutorul căruțelor trase de boi, iar instrumentul principal de lucru era târnăcopul, drumul de piatră a fost finalizat într-un timp de trei ani.

În secolul XVIII-lea, a luat naștere Munții Abrudului satul Mărișel, o așezare cu rădăcini adânci, fondată de moții călători. Mărișel este vecină în sud cu comuna Măguri-Răcătău, la nord întâlnim comuna Râșca, la est apare comuna Gilău, iar la vest se întinde comuna Beliș. În acest decor rural fermecător, gospodăriile se întind neuniform, ocolind văile și drumurile, avântându-se pe culmile cu peisaje de vis.

Conturate în peisajul pitoresc, vedem Dealul Fântânele (1.341 m), Dealul Copcei (1.289 m) și Dealul Arsuri (1.238 m). Pămînturile comunei sunt încoronate de un platou înalt, cu altitudini cuprinse între 1150 și 1250 de metri.

În același tablou de poveste, întâlnim comuna Măguri-Răcătău, așezată alene pe malurile Someșului Rece, într-o oază frumusețe naturală. Înființată în 1724, această așezare este formată de trei sate distincte: Măguri-Răcătău, gura de suflet a comunei, urmat de Măguri și Muntele Rece.

Ridicându-se în mândrie și dimensiune, comuna Măguri-Răcătău înfățișează o diversitatee bogată de atracții, găzduind rezervații naturale protejate, cât și trasee tentante pentru turiștii care îndrăgesc conexiunea cu natura și plimbările în aer liber. Tot în zonă oamenii se pot bucura de Cheii Dumitresei, un ansamblu complex de chei sălbatice sculptate pe porțiuni din cursul râului Dumitreasa, dar și impunătorul Defileu Someșului Rece, o adevărată provocare pentru alpiniști, cunoscut drept o zonă protejată de lege, păstrându-și nemuritorul său caracter.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net