Drumul care dispare sub apă de două ori pe zi. Este considerat monument naţional şi atrage anual mii de turişti

Știați că în Europa există un drum cu adevărat spectaculos, dar considerat și unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume, mai ales pentru şoferii neavizaţi cu pericolele naturale care pândesc aici, deoarece dispare sub apă de două ori pe zi? Iată unde se află.

Drumul unic în lume pe care oceanul îl acoperă de două ori pe zi / Foto: Shutterstock
Drumul unic în lume pe care oceanul îl acoperă de două ori pe zi / Foto: Shutterstock

Pasajul du Gois, numit și Gôa, este un drum de circa 4,3 kilometri ce leagă Insula Noirmoutier, din vestul Franţei, de localitatea Beauvoir-sur-Mer. Ce este interesant la acest drum este faptul că, această şosea dispare sub ocean de două ori pe zi, iar din anul 1942 este considerată monument naţional şi atrage anual mii de turişti.

Drumul a început să fie circulat în 1840

Așadar, se poate circula pe acest drum doar de două ori pe zi, timp de o oră sau două, deoarece valurile crescătoare vor inunda drumul în restul timpului. În restul zilei, rămâne inundat la 1.3 până la 4 metri sub apă și nu poate fi folosit. Curioşii prinşi de flux se pot adăposti în turnurile de salvare special amenajate. Pasajul natural, care leagă continentul de insula Noirmoutier, a fost marcat pentru prima dată pe o hartă în 1701. Abia în 1840, drumul a început să fie circulat, mai întâi călare, iar mai apoi cu maşina.

 Abia în 1840, drumul a început să fie circulat / Foto: Shutterstock
Abia în 1840, drumul a început să fie circulat / Foto: Shutterstock

Din 11 iulie 1942, statul francez a declarat drumul monument naţional. Și, în prezent, mii de turişti vin să vadă cum dispare şoseaua sub ape. Însă, cum am menționat, pe cât de spectaculos este Pasajul du Gois, pe atât este de periculos, cei care ignoră sfaturile autorităţilor şi se aventurează, riscă să fie prinşi de maree, iar singura lor șansă sunt turnurile de salvare, însă acolo nu-şi pot duce şi maşinile. Aceste turnuri sunt situate de-a lungul pasajului.

Aşa că, dacă vă doriţi să mergeţi într-o vacanţă în Franţa, aveţi grijă ce drum alegeţi, pentru că s-ar putea să rămâneţi blocaţi sub apă. Totodată, din 1986, în fiecare an, se desfășoară o cursă neobișnuită pe șosea – Foulées du Gois. În 1999, Passage du Gois a fost folosit pentru cursa de biciclete din Turul Franței.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net