Locul secret din România în care mulți oameni și-au pierdut viața. Aici era ascunsă o închisoare în trecut

România este un adevărat paradis care adăpostește locuri mirificie, pline de însemnate și istorie. Iar printre acestea se numără și o cetate care ascunde un trecut sumbru. Este vizitată de sute de turiști, însă puțini sunt cei care știu că, dincolo de frumusețea deosebită, acest loc superb din țara noastră a fost cândva adăpost pentru o închisoare celebră.

Locul secret din România în care a fost adăpostită o închisoare / Foto: Colaj Pexels/Pixabay
Locul secret din România în care a fost adăpostită o închisoare / Foto: Colaj Pexels/Pixabay

Locul din România care acunde un trecut sângeros este Cetatea Făgăraș. În prezent, adună sute de turiști, dar aceasta a fost cândva adăpost pentru o închisoare celebră. Aflată în centrul municipiului din județul Brașov, construcția Cetății Făgăraș a început în 1310, pe locul unei mai vechi fortificații de pământ și lemn din secolul al XII-lea.

Obiectivul său era apărarea regiunii de sud-est a Transilvaniei împotriva tătarilor și otomanilor. În anul 1630, șanțul defensiv din jurul cetății a fost extins și conectat de râul Olt printr-un canal secret, iar una dintre intrări a fost fortificată cu pod retractabil.

A fost transformată în prima școală din oraș cu predare în limba română

Cetatea Făgăraș avea camere de tortură, anchetă şi celule mici de detenţie / Foto: Arhiva Click!
Cetatea Făgăraș avea camere de tortură, anchetă şi celule mici de detenţie / Foto: Arhiva Click!

În anii următori, pivnițele subterane au fost transformate în temnițe. În această zonă a Cetății Făgăraș au fost ținuți în detenție șerbii revoltați, iar ulterior, acest loc a fost transformat în școală. Prințesa contesă Zsuzsanna Lorántffy, soția principelui Gheorghe Rákóczi I, deținea, în anul 1657, controlul fotificației. Ea a decis să o transforme în prima unitate de învățământ din oraș cu predare în limba română. Școala a funcționat cu sprijinul prințesei, dar după ce Transilvania a fost ocupată de habsburgi în 1696, Cetatea Făgăraș a fost preluată de austrieci. Prin urmare, mai târziu, din 1699, a fost transformată în cazarmă militară și folosită ca închisoare militară.

Din 1948 până în 1960, Cetatea Făgăraș a fost folosită ca centru de detenție pentru oponenții regimului comunist din regiunea țara Făgărașului. Aici au fost arestați militanți, avocați, medici, studenți sau simpli țărani care nu erau de acord cu colectivizarea. Gardienii și-au practicat tehnicile de tortură asupra deținuților, iar numărul morților nu a fost niciodată determinat cu exactitate.

„În perioada anilor 1948 – 1962, în interiorul acestei cetăţi au fost închise aproximativ 5.000 de persoane, dintre care decedaţi declaraţi au fost 161, dar numerele sunt mult mai mari. Aceste lucruri sunt susţinute de mărturiile foştilor deţinuţi”, declara muzeograful Ioan Horia Pirău, relatează europafm.ro.

În Cetatea Făgăraş existau camere de tortură, anchetă şi celule mici de detenție, fiecare dotate cu aproximativ 16 paturi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net