Palatul de la Țigănești, locul unde s-a plămădit Unirea Principatelor Române, a ajuns o ruină. Care va fi soarta Conacului „Costache Conachi”

Palatul de la Țigănești, cunoscut și sub numele de Conacul „Costache Conachi”, locul unde au avut loc întâlniri istorice, a ajuns o ruină. Din fericire, președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, a declarat faptul că Palatul va fi preluat, în sfârșit, și va fi readus la viață. Acesta va fi reabilitat cu fonduri europene.

Palatul de la Țigănești va fi restaurat cu fonduri europene / Foto: Primăria Comunei Munteni
Palatul de la Țigănești va fi restaurat cu fonduri europene / Foto: Primăria Comunei Munteni

De foarte mulți ani, Conacul lui Costache Conachi de la Țigănești (Galați) este în stare de degradare. Soluția găsită pentru salvarea lui este preluarea de către Consiliul Județean Galați și reabilitarea acestuia cu ajutorul fondurilor europene. Odată cu renovarea conacului, va fi pun în valoare și drumul Micii Uniri: Casa Cuza Vodă - Conacul de la Mânjina - Palatul de la Țigănești.

„Am făcut un pas uriaș pentru a salva Palatul de la Țigănești, locul în care s-au scris multe pagini din istoria neamului românesc. Îl vom prelua de la Academia Română, vom accesa fonduri europene și-l vom reface așa cum arăta în jurul anului 1840, când a fost construit. Vom readuce la viață arhitectura vremurilor de altădată, vom dota și interiorul cu mobilierul epocii. Deja am identificat și o axă de finanțare. Din păcate, astăzi, conacul unde a fost salvată Unirea Principatelor din 1859 este într-o avansată stare de degradare, deoarece unii oameni nu au înțeles valoarea lui”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, potrivit Adevărul.ro.

Povestea Palatului de la Țigănești

Conacul de la Țigănești, situat la câțiva kilometri de orașul Tecuci (Galați), provincia Munteni, figurează ca monument istoric și arhitectural pe lista Ministerului Culturii. De asemenea, monument istoric este și poarta conacului, construită în stil neogotic şi care se poate vedea în partea de sud a moşiei.

Confiscat de comuniști după cel de-al Doilea Război Mondial, conacul a trecut printr-o perioadă de greutăți. A devenit un Centru Școlar Agricol și, mai târziu, Liceul Agricol Tecuci. Ulterior, a devenit sediul Întreprinderii Agricole de Stat, iar în 1981, impunătorul palat a fost predat administrației Combinatului siderurgic din Galați, unde a devenit un club privat rezervat exclusiv elitei comuniste, cu acces redus pentru angajații colosului siderurgic.

După Revoluție, Academia Română, care a moștenit prin testament Palatul de la Țigănești, a inițiat procedurile pentru a obține proprietatea care fusese confiscată pe nedrept de către comuniști. Au urmat mai mulți ani de procese, timp în care conacul a fost lăsat neprotejat, fiind vandalizat de hoți și lăsat să se degradeze tot mai mult. În 2017, Academia Română a obținut definitiv în instanță Palatul de la Țigănești, însă soarta acestuia nu s-a schimbat.

Cele trei decenii de nepăsare au lăsat urme adânci asupra clădirii: apa s-a infiltrat în zidărie, tencuiala a căzut, au apărut fisuri tot mai mari, iar la un cutremur mai puternic, imobilul riscă să se prăbușească.

Consiliul Județean va prelua Palatul de la Țigănești, inclusiv poarta conacului, pe o perioadă de 10 ani, potrivit acordului de cooperare cu Academia Română, care are în proprietate acest conac. „Va fi demarată și procedura de achiziție publică pentru realizarea studiului de fezabilitate, astfel încât să putem depune spre finanțare această importantă investiție a Galațiului”, a mai spus președintele CJ Galați.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
padure pixabay jpg
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net