Monumentul din România care a intrat în Cartea Recordurilor. De ce au vrut comuniștii să-l distrugă

Monumentul românesc care a intrat în Cartea Recordurilor este Crucea de pe Caraiman, un simbol al rezistenței și unității naționale, situat pe vârful Caraiman din Masivul Bucegi din România. Acest monument impresionant a fost înregistrat în Cartea Recordurilor Guinness în anul 2014 pentru înălțimea sa remarcabilă de 39,30 de metri și pentru poziționarea sa la altitudinea impresionantă de peste 2.291 de metri.

Monumentul din România care a intrat în Cartea Recordurilor
Monumentul din România care a intrat în Cartea Recordurilor

Construcția Crucii de pe Caraiman a fost un proiect început în 1926 și finalizat în 1928. Aceasta a fost realizată din beton armat și a devenit un simbol important pentru a comemora eroii români căzuți în Primul Război Mondial. În interiorul crucii, există o mică capelă care servește drept loc de închinare și comemorare pentru cei ce și-au dat viața pentru țară.

Crucea poate fi vizitată de turiști, care pot ajunge pe vârful Caraiman fie pe jos, parcurgând traseele montane din zonă, fie folosind telecabina care pleacă din stațiunea Bușteni. Acest loc de atracție reprezintă nu doar o experiență religioasă și istorică, ci și una naturală, oferind o panoramă spectaculoasă a Masivului Bucegi și a împrejurimilor sale.

Monumentul din țara noastră care a intrat în Cartea Recordurilor

Crucea de pe Caraiman
Crucea de pe Caraiman

Un aspect deosebit al Crucii de pe Caraiman este sistemul modern de iluminare cu LED-uri instalat în 2014. Această iluminare permite ca crucea să fie vizibilă pe timp de noapte de la distanțe mari, adăugând un caracter remarcabil monumentului. 

În ciuda importanței sale istorice și religioase, Crucea de pe Caraiman a fost, în trecut, în pericol. Comuniștii au avut planuri de a mutila acest monument, intenționând să-i reteze brațele pentru a nu mai forma o cruce. Cu toate acestea, grație voinței populației și a eforturilor de conservare, crucea a supraviețuit neatinasă. Astăzi, ea rămâne un simbol al perseverenței și al mândriei naționale.

Comparată cu alte construcții celebre din lume, cum ar fi Turnul Eiffel din Paris, Statuia Libertății din New York sau chiar Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Crucea de pe Caraiman își păstrează locul binemeritat printre monumentele remarcabile ale lumii. Este o mărturie a devotamentului și a recunoștinței României față de eroii săi căzuți în timpul Primului Război Mondial și, în același timp, un simbol puternic al credinței, unității și rezistenței naționale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net