Se dezvoltă autostrada care va conecta Bucureștiul de Chișinău, realizând astfel „mica unire”. Vom avea acces direct între cele două orașe.

23 septembrie 2024 6:44   Național
Ultima actualizare:

România și Republica Moldova fac pași concreți spre o legătură rutieră modernă care va conecta cele două capitale, București și Chișinău, printr-o autostradă, consolidând astfel relațiile economice și sociale dintre cele două țări. Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor din România, Irinel Ionel Scrioșteanu, a declarat recent la Chișinău că obiectivul este ca această conexiune să fie funcțională până în 2030.

„Mica unire” pe autostradă

Aflat la Chișinău, la invitația Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Scrioșteanu a avut o serie de întâlniri importante cu oficialii moldoveni, printre care ministrul Andrei Spînu, directorul general al Căii Ferate din Moldova, Serghei Tomșa, și directorul Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan. Tema centrală a discuțiilor a fost accelerarea proiectelor de infrastructură care să permită o interconectare eficientă între România și Moldova, cu accent pe Autostrada Unirii A8 și tronsonul care va lega Ungheni de Chișinău.

Ținta noastră comună este ca în 2030 să putem circula de la București la Chișinău pe autostradă”, a declarat Irinel Ionel Scrioșteanu într-o postare pe Facebook, subliniind importanța strategică a acestei rute care va scurta considerabil timpul de călătorie între cele două capitale și va facilita schimburile comerciale și culturale.

Dezvoltarea podurilor și punctelor vamale

Un alt subiect crucial abordat în cadrul întâlnirilor a fost stadiul podurilor peste râul Prut și modernizarea punctelor vamale. Următorul proiect major este realizarea unui punct vamal cu control coordonat la Giurgiulești-Galați, care va fluidiza traficul între România și Moldova și va reduce timpul de așteptare la frontieră, scriu cei de la știripesurse.ro.

Pe lângă dezvoltarea rutieră, oficialii au discutat despre modernizarea infrastructurii feroviare, o altă componentă esențială în conectarea celor două țări. S-a pus accent pe integrarea transportului feroviar din Moldova în sistemele europene, conform standardelor UE privind interoperabilitatea și securitatea cibernetică.

Implementarea acestor proiecte este necesară pentru interconectarea sistemelor de transport ale Republicii Moldova cu cele din România și Uniunea Europeană, reprezentând un pas important în procesul de aderare al Republicii Moldova la UE, pe care îl sprijinim activ”, a subliniat Scrioșteanu.

Un pas important spre aderarea Republicii Moldova la UE

Realizarea acestei autostrăzi și modernizarea infrastructurii de transport sunt esențiale pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Proiectele nu doar că vor facilita schimburile comerciale și transportul între cele două țări, ci vor sprijini și integrarea economică și politică a Moldovei în spațiul european.

Mai multe