Se schimbă CNP-urile românilor. Cum vor arăta noile coduri personale

14 mai 2024 5:41   Național

Operaționalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIASC) aduce o serie de schimbări importante în ceea ce privește generarea Codului Numeric Personal (CNP). Acest lucru nu va afecta datele înscrise pe actele de identitate în vigoare.

Ce se schimbă la CNP

CNP-ul (codul numeric personal) este format din 13 cifre și este structurat în trei părți: semnificativă, secvențială și o cifră de control. În mod tradițional, acesta include un cod de două cifre (JJ) care indică județul sau sectorul în care persoana s-a născut sau a locuit în momentul întocmirii cărții de identitate.

Noua modificăre făcută de SIIASC presupune ca acest cod de județ să fie înlocuit cu un cod unic „70” pentru toate CNP-urile generate, indiferent de locul de naștere sau de reședință/domiciliu. Ca urmare, CNP-ul va avea acest nou cod standardizat, simplificând procesul de generare a codurilor și eliminând necesitatea de a atribui coduri diferite în funcție de locație.

SIIASC a integrat, de asemenea, procedurile digitale efectuate de către ofițerii de stare civilă, modernizând gestionarea actelor de stare civilă. Aceste proceduri digitale permit procesarea electronică a datelor și emiterea documentelor, eficientizând fluxul de lucru și reducând timpul de așteptare pentru cetățeni. Deși multe proceduri administrative sunt acum digitalizate, este încă esențial ca cetățenii să se prezinte fizic la oficiul de stare civilă pentru anumite proceduri, inclusiv verificarea identității.

CNP-urile deja emise nu se vor schimba

Din data de 8 mai 2024, platforma digitală în care ofițerii de stare civilă îndeplinesc anumite proceduri a devenit parțial funcțională. Implementarea completă a SIIASC este planificată să se finalizeze treptat până la 24 septembrie 2024, urmând ca toate cele 3.188 de unități administrativ-teritoriale să fie conectate și interoperate cu această platformă.

CNP-urile existente nu se schimbă: „Doar CNP-urile generate începând cu 8 mai 2024 în infrastructura digitală sunt modificate. CNP-urile deja generate nu se schimbă, doar pentru nașterile înregistrate începând cu 8 mai în jud Ilfov și 7 municipii. Sau pentru transcrieri de nașteri după 8 mai, persoane care au dobândit cetățenia de curând. CNP-urile deja generate nu se schimbă. Practic, cetățenii, în general, nu vor fi afectați”, a declarat chestorul de politie Cătălin-Aurel Giulescu, șeful Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, pentru adevărul.ro.

„Pentru a obține un certificat de naștere sau deces, cetățeanul se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare – respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, dar și în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului. Infrastructura SIIASC integrează și o platformă dedicată cetățenilor, aceasta fiind complet interoperabilă, platformă care va fi accesibilă într-o etapă ulterioară. Infrastructura SIIASC integrează 3.188 de unități administrativ-teritoriale, iar la momentul actual, aproximativ 50 dintre acestea sunt interconectate la Sistemul Informatic“, a comunicat MAI.  

Cum se atribuie CNP

În România, codul numeric personal (CNP) este un cod numeric unic, atribuit unei persoane fizice la înregistrarea nașterii în registrele de stare civilă. Scopul lui este de a identifica în mod unic o persoană fizică, de a verifica datele de stare civilă ale acesteia și de a o identifica într-un anumit sistem informatic de către o persoană autorizată.

CNP-ul a fost introdus ca element obligatoriu în cărțile de identitate, de stare civilă și în alte acte personale printr-un decret prezidențial semnat de Nicolae Ceaușescu la 2 martie 1978. Cele deja emise sunt coduri unice formate din 13 cifre, în formatul SAALLZZJJNNNC. Primele 7 cifre, exprimă sexul, secolul şi data naşterii, sub forma SAALLZZ.

Cele în format JJNNN, următoarele cinci cifre, se referă la locul nașterii: JJ exprimă județul sau sectorul nașterii (iar acestea vor fi de acum înlocuite cu codul unic 70), iar NNN este un număr secvențial (cuprins între 001 și 999), repartizat pe puncte de atribuire, prin care se diferențiază persoanele de același sex, născute în același loc și cu aceeași dată de naștere. C, ultima componentă, este o cifră de control ce permite depistarea eventualelor erori de înlocuire sau inversare a cifrelor din componența CNP.

Codurile numerice personale sunt generate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, care emite anual o listă corespunzătoare către serviciile publice comunitare județene de evidență a persoanelor, Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor al Municipiului București și Departamentul consular din cadrul Ministerul Afacerilor Externe.

Mai multe