Anunț important pentru toți românii! Cât vor costa buletinele cu CIP și cine va beneficia în mod gratuit de noile cărți de identitate

Ultima actualizare:

Din ce în ce mai mulți români devin interesați de costul noilor buletine electronice, cu CIP, care vor fi introduse și în România. Costul unui buletin sau a unei cărți electronice de identitate este de 67 lei.

Buletin electronic / foto: Arhiva Click!
Buletin electronic / foto: Arhiva Click!

Buletinele de identitate din România se schimbe, după ce la nivel internațional au fost introduse buletinele cu CIP. Află ce anunț au făcut autoritățile române despre costul noilor cărți de identitate. 

Schimbări legate de buletinele electronice

Autoritățile din România au informat, inițial, faptul că statul român va suporta din punct de vedere financiar introducerea noilor buletine electronice cu CIP. Această situație va fi valabilă în cazul primului buletin obținut la vârsta de 14 ani, sau, după caz, la prima reînnoire. 

Inițial, prin ordonanța de urgență adoptată de Guvernul României la începutul anului 2023, se stabilise faptul că  eliberarea cărții electronice de identitate cu CIP emisă persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani va fi asigurată de fondurile de la bugetul de stat sau din fonduri nerambursabile, fiind alocate și 200 de milioane de euro, prin PNRR, sumă cu care s-ar fi putut emite cinci milioane de astfel de buletine sau cărţi de identitate electronice cu CIP. Ce s-a schimbat, însă?

„Contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile”, se arăta în respectiva ordonanță de urgență. 

Conform informațiilor puse la dispoziție de profit.ro, Guvernul și-a regândit decizia, spunând că dorește ca doar primul buletin electronic să fie gratuit pentru tinerii care împlinesc vârsta de 14 ani: 

„A fost eliminată, deoarece conștientizarea populației în direcția adoptării cărții electronice de identitate, suportând costul acesteia, nu ar fi suficient de determinantă”.

Situații în care românii pot fi scutiți de plata buletinelor cu CIP

Proiectul de lege prevede ca noile buletine să fie emise doar tinerilor care împlinesc 14 ani, iar contravaloarea este asigurată doar o singură dată din fonduri externe nerambursabile și o singură dată într-un interval de cinci ani.

Românii mai mari de vârsta de 14 ani vor fi scutiți de la plata buletinelor cu CIP, pentru prima cerere într-un interval de cinci ani, doar în următoarele cazuri: 

- pentru prima carte electronică de identitate, solicitată începând cu vârsta de 14 ani; 

- la expirarea valabilității actului de identitate; 

- dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului ori data nașterii; 

- în cazul schimbării domiciliului; 

- în cazul atribuirii unui nou CNP; 

- în cazul deteriorării buletinului; 

- în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate cu CIP; 

- când imaginea facială nu mai corespunde cu fizionomia titularului; 

- în cazul schimbării sexului; 

- în cazul anulării; 

- pentru schimbarea, la cerere, a actelor de identitate aflate în termenul de valabilitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net