De la 1 ianuarie toți românii vor avea buletine electronice. Ce va conține CIP-ul noilor documente

Începând cu 1 ianuarie 2024, buletinele simple nu vor mai fi emise, însă cele existente vor putea fi utilizate doar în anumite circumstanțe.

Anul nou aduce introducerea noilor cărți de identitate / foto: arhiva
Anul nou aduce introducerea noilor cărți de identitate / foto: arhiva

Anul nou aduce introducerea noilor cărți de identitate, de dimensiunea unui card bancar, dotate cu un cip ce va stoca datele personale ale cetățenilor. Aceste informații includ numele, fotografia, data nașterii, codul numeric personal și două amprente digitale.

De la începutul anului 2024, toți cetățenii români vor primi noile cărți electronice de identitate la înnoirea buletinului, indiferent de locul de domiciliu. Aceste documente vor facilita călătoriile în țările membre ale Uniunii Europene și în alte state care le recunosc, eliminând necesitatea pașaportului.

Ce se întâmplă dacă nu vrei buletin cu CIP

Cei care se opun primirii noilor cărți electronice de identitate vor putea solicita în schimb un buletin clasic.

Din 2019, Parlamentul European a solicitat României implementarea și eliberarea noilor cărți electronice de identitate, iar proiectul a fost implementat în Cluj acum doi ani, urmând să intre în vigoare pentru toți românii din 1 ianuarie.

Referitor la utilizarea cărților simple de identitate, acestea vor rămâne valabile doar la nivel național. Atât cărțile simple cât, și cele emise până la sfârșitul anului curent vor putea fi utilizate ca documente de călătorie, atât timp cât sunt în termenul de valabilitate.

Un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) propune extinderea utilizării cărților simple de identitate ca documente de călătorie.

Ce cărți de identitate sunt recunoscute peste granițe

În prezent, doar cărțile emise până la 31 decembrie 2023 sunt recunoscute pentru călătoriile în afara granițelor.

Proiectul de OUG elimină această restricție, permițând și cărților de identitate emise după 31 decembrie 2023, dacă acestea sunt în termenul de valabilitate, să fie folosite ca documente de călătorie în statele membre UE și în alte state care le recunosc conform Regulamentului (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului.

Astfel, condiția de a emite cărți de identitate până în 31 decembrie 2023 pentru a fi folosite ca documente de călătorie va fi eliminată, potrivit avocat.net. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Colectie bancnote vechi png
original declaratii presa ambasada sua 7 mai 2024 2 jpg
cutremur jpg
Bere jpg
sticle plastic jpeg
droguri praf cocaina shutterstock 2081236753 jpg
legume verzi jpeg
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net