Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, anunță creșterea salariului minim pe economie. De când vor fi lefurile mai mari
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut publică creșterea salariului minim începând cu data de 1 iulie 2024, în cadrul Conferinței ”Human Revolution. Resursele Umane - Parteneri în Construirea Viitorului“, organizată de Antena 3 CNN și Jurnalul.
Importanța creșterii salariului minim în concordanță cu creșterea productivității
În discursul său, ministrul a evidențiat importanța priorității mandatului său, care este piața muncii, subliniind necesitatea unei piețe a muncii puternice pentru asigurarea unor venituri decente pentru salariați și pensionari.
"La finalul anului trecut am avut o întâlnire în Consiliul Național Tripartit unde orientarea pe care cele trei părți, reprezentanții confederațiilor sindicale, reprezentanții patronatelor și reprezentanții Executivului, este aceea ca de la 1 iulie 2024 să avem o valoare de 3700 de lei salariu minim pe economie", a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Ministrul a subliniat că această decizie a fost luată având în vedere o serie de componente, printre care productivitatea. Ea a accentuat importanța creșterii salariului minim în concordanță cu creșterea productivității, pentru a asigura o creștere sănătoasă și sustenabilă pentru angajați și angajatori.
Bucura: „Este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv"
Bucura-Oprescu a subliniat și importanța echilibrului între nevoile sociale de creștere a venitului și capacitatea angajatorilor de a susține aceste creșteri. Ea a insistat că angajații trebuie să aducă un plus de valoare, iar angajatorii trebuie să fie dispuși să recompenseze acest efort.
"Este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv. Pentru că sunt situații în care se găsesc și alte forme de stimulare a salariaților. Atât timp cât acestea sunt legale, și în ceea ce ne privește noi acceptăm asta", a subliniat ministrul.
Concluzionând, Simona Bucura-Oprescu a reiterat necesitatea unui echilibru între angajatori și angajați, subliniind că salariul minim trebuie să fie un indicator corect al contribuției fiecărui individ la economie și la sistemul de asigurări sociale.
Prin aceste măsuri și politici, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale urmărește să asigure o piață a muncii eficientă și echitabilă pentru toți cetățenii români.