Slănic Prahova din nou în alertă de gradul 0! După alunecări de teren, acum avertizare de poluare gravă

26 iulie 2024 15:24   Național

Orașul Slănic Prahova pare blestemat. La trei luni după ce zona centrală a orașului Slănic Prahova a fost afectată de o alunecare de teren gravă, acum a apărut un caz grav de poluare. Mai mulți locuitori din Slănic au reclamat că salina deversează în pârâul Slănic apă cu o concentrație mare de sare care a transformat apa într-o bombă ecologică. 

Pe 25 aprilie, orașul era zguduit de descoperirea peste noapte a unor gropi pe mai multe străzi din zona centrală a localității. Acum la trei luni de atunci, o nouă problemă tulbură linitea localității. Mai mulți locuitori au sesizat autorităților locale și județene că pârâul s-a colorat brusc și este poluat.  

Semnalul de alarmă tras de locuitorii din Slănic Prahova 

„Este un adevărat dezastru ecologic. Salina Slănic deversează apă cu o concentrație mare de sare în pârâul Slănic. Am depistat locul unde este deversată apa cu o concentrație mare de sare. Este un loc mai retras. 

În pârâu este deversată saramură și nu mai trăiește nimic. Am semnalat, miercuri, 24 iulie, la ora 20.00, Garda de Mediu și am comunicat zona unde este pompată apa cu o concentrație mare de sare în pârâul Slănic . Este în desfășurare o anchetă”, s-a plâns unul dintre locuitorii din Slănic celei mai mari publicații locale, observatorulph.ro.  

Mai multe sesizări pe această temă au fost postate de locuitori din Slănic inclusiv pe rețele de socializare. 

„Reprezentanții de la Mediu au dispus să nu mai fie deversată apă sarătă în pârâul Slănic, însă acest lucru nu s-a respectat”, se plâng oamenii, care susțin că au semnalata situația inclusiv la Prefectura Prahova. 

Incidentul a fost confirmat de Garde de Mediu Prahova 

Incidentul a fost confirmat pentru sursa citată de Andrei Antipa, șeful Gărzii de Mediu Prahova. Mai mult, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au transmis că Garda de Mediu efectuează cercetări cu privire la situația semnalată, iar în funcție de rezultatul anchetei comisarilor de mediu se va stabili dacă se impun sau nu măsuri. 

”În urma mai multor sesizări, am constatat la fața locului că în pârâul Slănic a fost deversată apă sărată de către cei de la Salrom, după ce o mină de sare a fost inundată. A fost o procedură de urgență, luată din motive de siguranță. Noi am solicitat convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență, care va dispune măsurile ce se impun” a declarat Antipa. 

Ce s-a descoperit despre alunecările de teren din centrul Slănicului

Cauza principală a alunecărilor și tasărilor de teren petrecute în zona centrală a orașului la sfârșitul lunii aprilie este reprezentată de „circulația apelor subterane prin steril (depozite argiloasenisipoase) la limita sare-steril sau pe spinarea sării, coroborat cu procese de dizolvare a sării”. 

Este concluzia raportului întocmit de echipa mixtă formată din specialiștii celor trei institutute care au analizat situația: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Geologic al României și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă.

„Surparea pare a fi cauzată de un fenomen natural de sufoziune mecanică ce a afectat depozitele nisipoase ale terasei pleistocene din acest areal. Zona de sufoziune (surpare), aflându-se cel mai probabil la confluența a 2 sau 3 cursuri de apă subterană, a apărut prin antrenarea particulelor fine din stratul de pietriș spre aval, creând goluri sub stratul de argilă cu plasticitate ridicată.

Acest lucru a fost pus în evidență de datele satelitare care au arătat o tasare în timp a întregii zone. Momentul în care s-a produs surparea este asociat cedării stratului impermeabil de argilă care a antrenat și pătura de sol de deasupra, dar și structura de asfalt a străzii în cauză”, se arată în raportul citat de observatorulph.ro.

Mai multe