Stațiunea din 1886 ce a renăscut din cenușă. E supranumită „Perla Apusenilor” și este cunoscută din secolul al XVI lea pentru apele sale mezotermale, cu proprietăți miraculoase
De-a lungul perioadei comuniste, autoritățile din țara noastră au investit sume uriașe în turism, mai ales în stațiunile balneo-climaterice. Acestea au fost transformate complet și au devenit rapid cele mai populare atracții din România. Și după o perioadă de decădere, unele stațiuni de acest fel încep să revină la gloria de altădată.


Înainte de Revoluție, de-a lungul României erau nenumărate stațiuni balneo-climaterice extrem de populare printre turiști. Statul investise sume considerabile în acestea, pentru a le transforma în locuri de tratament pentru „poporul socialist”, potrivit informațiilor de la adevarul.ro. Însă, după Revoluție, multe stațiuni de acest fel au intrat într-o perioadă de decădere, iar mulți turiști au uitat complet de existența lor.
Însă, cu ajutorul unor investiții bine gândite, unele dintre aceste vechi bijuterii ale turismului românesc încep să revină la viață. Iar în această situație se află și Moneasa, care era cândva poreclită „Perla Apusenilor”.
O stațiune de vis a renăscut din propria cenușă
Această stațiune de vis se află la o altitudine de 300 de metri, chiar la poalele Munților Codru-Moma. Locul este cunoscut încă din secolul al XVI-lea pentru apele sale mezotermale, care au proprietăți importante pentru sănătate. Stațiunea a trecut prin tiparul comun pentru astfel de destinații, începându-și existența sub amprenta tradiției aristocratice, apoi fiind dezvoltată în comunism pentru turismul de masă, iar după Revoluție a trecut printr-o perioadă de decădere.
În anul 1886, Moneasa primește titlul de „stațiune balneară” de la Ministerul de Interne Imperial din Viena, iar acum, ea a renăscut din propria cenușă.






Stațiunea are în spate o istorie îndelungată
Din păcate pentru stațiunea Moneasa, ea a trecut printr-o perioadă de decădere intensă, după Revoluție. Clădirile de aici au intrat în paragină, însă, din fericire, acest lucru s-a schimbat complet în ultimii ani.
Turiștii care ajung astăzi în Moneasa sunt întâmpinați de unități moderne de cazare, baze de tratament, cât și diverse alte atracții turistice. Ștrandul de aici, de exemplu, are trei bazine cu apă termominerală, iar priveliștea din jur este de o frumusețe rară.