#Exclusiv Click!

Studenți, poftiți în „tranșee”! Campusul Regie e un imens șantier, cu o săptămână înainte de începerea noului an universitar

23 septembrie 2024 15:21   Național

Un nou an universitar bate la ușă și, în campusurile unde vor locui studenții, pregătirile ar trebui să fie în toi. Cu aproape o săptămână înainte să înceapă cursurile, reporterii Click! au fost să vadă ce se întâmplă în cel mai mare și mai cunoscut centru de cazare a studenților, Complexul Regie din sectorul 6 al Capitalei, supranumit „Orașul studenților”.

Campusul Regie e un imens șantier, cu doar o săptămână înainte de începerea cursurilor

Complexul Studențesc Regie, situat în Splaiul Independenței, nr. 290, sector 6, București. 32 de cămine, o cantină, o spălătorie, un dispensar medical, o secție de poliție, mai multe magazine alimentare, centre de copiere, restaurante si cluburi. Înainte să dai de cămine, în capătul străzii, chiar în intersecția cu Orhideelor, îți sar în ochi mai multe clădiri enorme cu birouri, unde poate nu întâmplător au sediile mai multe mari firme IT. După câțiva zeci de metri intrăm practic în complexul studențesc propriu-zis. Cea mai mare parte a locurilor de cazare, 26 de imobile, aparțin Universității Politehnica, iar restul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Zona este „un oraș în oraș” și în timpul anului universitar, pe alei nu ai unde să arunci un ac, locul fiind asemenea unui stup de albine.

În „orașul studenților” totul pare părăsit

Reporterul Click! a fost zilele trecute să vadă care este atmosfera în Campusul Regie în așteptarea studenților. Deși până la începerea anului universitar mai sunt puține zile, în „Orașul studenților” de pe Splaiul Independenței totul pare părăsit, majoritatea căminelor sunt închise, unele sunt în reparații, iar altele au perdelele trase... la propriu. De la terasele și restaurantele din campus și până la magazine, de la alei și până la băncile de la șosea, toate erau aproape goale în momentul vizitei noastre, practic „bătea vântul”. În câte un cămin erau scoase la aerisit lucrurile din camere, în altele se efectuau reparații de amploare. În locul vocilor studenților, camerele și holurile răsunau de ofurile muncitorilor care își strigau după caz păsurile. Holurile unor clădiri care în doar câteva zile ar trebui să fie pline de hainele și lucrurile tinerilor care se cazează, erau încă depozite de materiale.

În cea mai cunoscută terasă a locului, la Pub 18, care a aniversat 33 de ani de când este „cel mai bun prieten al studenților”, nu era aproape nimeni, terasa era departe de freamătul de Turn Babel din din timpul anului universitar. Profitând de acalmie, o pisică neagră își făcea toaleta nestânjenită de nimeni și nimic sub un ciudat indicator „atenție trec bețivi”, amintire a altor vremuri.

Fosta discotecă Maxx e în paragină

După ce facem slalom pe alei și sărim șanțuri, „admirăm” clădirea în ruină a fostei cantine din Regie (R1), care a luat foc în 2005. Aici ani în șir a fost cea mai mare cantină din complex și de asemenea a avut sediul celebra discotecă Maxx, unde multe generații de studenți s-au distrat sau chiar au cunoscut prima iubire. Imobilul arată părăsit, înconjurat de șanțuri și muncitori, păzit însă cu stoicism de polițiștii din secția situată chiar în spate. „O să se dărâme și o să se facă un complex deosebit pentru studenți. Există planuri”, ne spune sfătos un domn prezent în zonă, dar care ține să rămână anonim. „Eu lucrez în zonă și să nu credeți, pentru că promisiuni există de mulți ani. Uitați-vă cum arată clădirea, Au tot lăsat-o să se degradeze și a ajuns cu geamuri sparte, găuri”, susține Daniel, fost student, acum corporatist „în capătul străzii”, dar care a venit să bea o bere după muncă.

În locul celebrei discoteci Dumars, alt vechi „magnet al distracției” a apărut o clădire modernă, care găzduiește conform inscripțiilor noua cantină cu 400 de locuri și Serviciul Social al universității. Am zis că dacă tot suntem în zonă să discutăm cu persoanele de la acest serviciu, cele mai îndreptățite să ne ofere informații despre ce se întâmplă în campus și ce îi așteaptă pe studenți când vor veni. Nu am reușit căci ușile erau încuiate, deși era ora 15.00, iar pe ușă programul arăta că ar trebui să fie deschis până la ora 16.00. Ne-am uitat pe geamuri, am dat ocol, dar verdictul a fost crunt: nimeni.

Cum era viața acum 10 ani în Campusul Regie

Cu promsiunea că vom reveni să vedem cum arată complexul la începerea anului universitar am părăsit zona, nu înainte de a face un ultim popas la unul din locurile care odinioară erau emblemele Complexului Regie: restaurantul Piranha. Adresa: Splaiul Independenței nr. 313 A. Situat pe o alee care mergea pe lângă gardul curții Politehnicii, vis-a-vis de campus, restaurantul a fost locul în care se adunau studenți din tot orașul, indiferent că erau de-ai „Politehnicii” sau venetici de la „Drept”, „Construcții” sau vreo particulară. Pe băncile de la mesele de lemn de acolo au stat deștepți și proști, cuminți și răi, boboci speriați de prima vizită în cămin și veterani care făceau haz de tot și toate. Acolo s-au „silabisit” etichete, s-au „mâncat” povești frumoase și s-au legat prietenii. Acum... acolo sunt blocuri, locul nu mai există... sunt doar giganți de fier, beton și sticlă și chiar și un hotel de lux. S-a dus Piranha!

Mai multe