Alarmă în inima turismului românesc: „Patru din 10 restaurante se vor închide în perioada următoare”

4 iulie 2025 8:03   Național
Ultima actualizare:

Creșterea TVA-ului la 11% pentru HoReCa și majorarea cotei standard la 21% îi pune în dificultate pe antreprenorii din Sibiu. Mulți dintre ei spun că și așa se luptă cu lipsa clienților, iar noile măsuri ar putea fi fatale pentru afaceri fragile.

Estimările sunt sumbre: patru din zece restaurante ar putea pune lacătul pe ușă în următoarele luni.

„Nu muncesc 18 ore pe zi pentru muncă patriotică”

Noile măsuri fiscale anunțate de Guvern, care vizează o majorare a TVA-ului în industria ospitalității de la 9% la 11%, au generat un val de nemulțumiri în rândul patronilor din Sibiu.

Creșterea vine într-un moment în care sectorul HoReCa este deja slăbit, iar cheltuielile cu energia, materiile prime și forța de muncă au crescut constant.

Un patron de restaurant din centrul orașului explică frustrarea generală:

Și așa nu prea vine lumea, credeți că o să mai vină lumea dacă scumpim? De ce nu tragem din pensiile speciale, din primele pe care le iau ei. Nu vreau să scumpim, lumea vorbește oricum că prețurile sunt scumpe, dacă scumpim credeți că mai vine cineva? (...) Nu muncesc 18 ore pe zi doar să fac muncă patriotică sau cantină socială. O trecem la pierderi această măsură, ce să facem, nu ar fi singura. (...) Nu prea avem sprijin din partea nimănui, să ne sprijine și instituțiile statului”, a declarat sibianul pentru Turnul Sfatului.

Evenimentele culturale nu mai salvează industria

Nici măcar Festivalul Internațional de Teatru, altădată un colac de salvare pentru ospitalitatea sibiană, nu a mai adus vânzările așteptate. Scăderea este vizibilă, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste.

Față de anul trecut avem o scădere de 10-15 la sută a vânzărilor, în festival”, declară Horațiu Bujac, reprezentantul Organizației Patronale a Operatorilor HoReCa din Sibiu.

Acesta avertizează că, fără un sprijin real din partea autorităților și fără măsuri concrete de stimulare a turismului, situația va devebi disperată. 

„Sunt vremuri grele, iar ca de fiecare dată HoReCa este afectată. Sperăm ca autoritățile locale să ne sprijine și să fie alături de noi. Avem nevoie de evenimente cât mai multe, de o promovare foarte bună a orașului și de un parteneriat corect cu administrația locală.”

„Patru din 10 restaurante o să se închidă”

Creșterea TVA-ului este doar unul dintre obstacole. Accizele vor fi și ele majorate cu 10%, iar micii investitori din industrie spun că nu mai fac planuri de dezvoltare, ci doar de supraviețuire.

Încercăm să ne mobilizăm, să facem parteneriate împreună cu administrația (...) și sperăm să trecem peste perioada grea și să putem oferi aceleași servicii bune la prețuri accesibile.

Noi, ca investitori, nu mai putem să ne gândim la evoluție si la reinvestirea profitului, momentan facem doar planuri de supraviețuire. Estimăm că 4 din 10 restaurante o să se închidă în perioada următoare”, conchide Horațiu Bujac, potrivit sursei citate.

Industria ospitalității sibiene se pregătește, așadar, pentru una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani, iar consecințele riscă să fie resimțite nu doar în economie, ci și în viața socială a orașului.

Mai multe