În acest oraș te simți privit din toate colțurile. Istoria caselor cu ochi din Transilvania unice în lume

Ultima actualizare:

De cum ajungi în oraș oriunde ai privi vezi ochi. Aproape nu există clădire al cărei acoperiș să nu aibă cel puțin doi. I se mai spune și orașul în care casele nu dorm niciodată. Turiștii străini sunt întotdeauna fascinați de casele „cu ochi” din Sibiu și multe postări cu ochii mari din acoperișuri au devenit virale. „Museum of Artifacts” este unul dintre cele mai mari conturi de artă de pe rețelele sociale. O postare cu „Ochii” din Sibiu a fost extrem de apreciată.

De ce casele din Sibiu au „ochi”

image

Sibiul este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, iar „ochii” lui reprezintă una din atracțiile orașului. A devenit deja celebru pentru detaliul arhitectural.  „Ochii” din acoperişurile caselor vechi, de fapt, ferestre, sunt astăzi o adevărată „marcă înregistrată” a Sibiului.

În centru și în cartierele orașului, pe oriunde mergi vezi casele cu acoperișuri generoase de unde te fixează 2, 4 sau chiar și 6 ochi. Specialiştii le numesc „lucarne”, un element foarte rar de arhitectură medievală, care ar fi apărut în anii 1.700.

image

Sute de „ochi” veghează din toate direcţiile viaţa vechiului burg medieval.

În Evul Mediu erau alţi „ochi” în Sibiu. Din ce spun specialiştii arhitecţi, aceşti „ochi” sunt nişte ventilări de tip baroc din secolul al XIX-lea, nu sunt foarte vechi. Probabil că a fost soluţia de amenajare a unui constructor sibian, pentru că o găsim foarte larg răspândită în Sibiu şi în jurul Sibiului", a explicat Răzvan Pop, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional din Sibiu

„Eu îi prezint ca un trademark al Sibiului, pentru că dacă mergem la Sighişoara nu găsim aceşti «ochi».

image

Ochii” din pod au apărut din cauza problemelor din pivniţele din centrul vechi al Sibiului.

Practic, aceşti ochi sunt de fapt nişte „plămâni” ai caselor istorice, care asigură aerisirea podurilor.

Autoritățile din Sibiu au căutat să păstreze și salveze aceste detaliu arhitectural unic care completeaza farmecul orașului, în fața unei încercări din partea propriterilor de a mansarda clădirile care poartă această „etichetă”.

Ochii din Sibiu, promovați de „Museum of Artifacts”

„Museum of Artifacts” este unul dintre cele mai mari conturi de artă de pe rețelele sociale, unde se promovează obiecte unicat și detalii arhitecturale. Pe lângă explicația a zeci de artefacte cu istorie de sute de ani, apar și „ochii” Sibiului, un detaliu care atrage atenția tuturor turiștilor care ajung să viziteze orașul transilvănean.

Postarea a adunat zeci de mii de reacții, peste 1.300 de comentarii și aproape 10.000 de distribuiri. În timp ce unii au fost extrem de încântați privind imaginile caselor „cu ochi”, altora li se părut un pic înfricoșător.

„Oriunde mergi, acest oraș te urmărește”, scrie un internaut.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net