Tragedie în Prahova. Gripa face prima victimă printre copii. O fetiță de doar 4 ani și-a pierdut viața
Gripa a lovit cu putere în Prahova, lăsând în urmă o tragedie inimaginabilă. O micuță de doar patru ani și-a pierdut viața din cauza complicațiilor severe cauzate de virusul gripal. Acesta este primul caz de deces în rândul copiilor în această perioadă epidemică.
Creștere alarmantă a deceselor gripale
În ciuda faptului că sezonul gripal nu și-a atins încă vârful, numărul deceselor provocate de gripă a crescut îngrijorător. În intervalul 2-8 ianuarie, raportul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a înregistrat un record de 15 decese, marcând o creștere de 40% față de săptămâna precedentă.
Drama unei familii din Prahova
Fetița în vârstă de patru ani a fost adusă la Spitalul de Boli Infecțioase la Ploiești cu febră de 41 de grade și convulsii febrile. Din păcate, în ciuda eforturilor disperate ale medicilor, copila a intrat în stop cardio-respirator și a fost declarat decesul la scurt timp după sosirea sa la spital.
Avertismentele medicilor cu privire la gripă
Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la gravitatea gripelor din acest sezon și îndeamnă la precauție. Virusul gripal este extrem de contagios, și populația este sfătuită să fie extrem de vigilenți în evitarea răspândirii bolii.
„Eu, la cabinet, mă confrunt cu multe cazuri de gripă de tip A. Și la adulți, și la copii. Și circulă, pentru că populația, pe lângă faptul că nu este vaccinată, nu se protejează aproape deloc. Toată lumea spune că a trecut COVID-ul, am învins pandemia, nu mai purtăm măști. Însă este o gândire total greșită", a avertizat medicul de familie Mihai Mara.
Gripa atacă România: avertismentele specialiștilor
Specialiștii în sănătate trag un semnal de alarmă în privința extinderii epidemiei de gripă în România. Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, avertizează că gripa debutează brusc și aduce cu ea simptome serioase.
„Vorbim despre o stare generală semnificativ modificată, febră înaltă (peste 38 de grade Celsius), frison, tuse, strănut, dureri articulare și musculare. Potențialul gripei de a genera complicații este crescut, în special dacă nu se respectă indicațiile terapeutice și de repaus la pat. Aceasta afectează cu precădere persoanele cu boli cronice respiratorii sau cardiovasculare”, a explicat medicul, citat de Evz..
În perioada 2-8 ianuarie, s-au raportat 4.629 de cazuri de gripă clinică, cu cele mai multe înregistrate în București (1.343) și în județele Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211). Aceste cifre ridică semne de întrebare cu privire la impactul puternic al gripei în comunitățile din întreaga țară.