Trendul îngrijorător care a apărut în rândul copiilor pe TikTok. Psihologii trag un semnal de alarmă: „Vor fi drame, vor fi rupturi de vieți”
Copiii, chiar și de vârste fragede, încep să înlocuiască tot mai frecvent jucăriile cu rutine de îngrijire a pielii, inspirate de la influencerii adulți din mediul online. Fetițele de 5 ani au dat startul unui trend pe TikTok, după ce s-au filmat în timp ce își aplică creme și seruri pe față.
Filmulețele cu fetițe care își aplică pe față tot felul de creme cu retinol sau seruri cu acid hialuronic, au devenit virale pe internet, iar asta a dat startul unui trend în rândul copiilor. Fenomenul a stârnit o mulțime de reacții controversate din partea internauților, iar psihologii au și o explicație.
„Părinţii au nevoie să înţeleagă că ei sunt sursa şi principalul obiectiv al copilului. Copilul acolo se uită mai întâi, în ochii lor şi apoi la valul de peste drum. Dacă ei reuşesc să ajungă să fie o resursă vitală pentru copil, cu siguranţă că cei mici nu vor mai apela la resurse externe.
Când părinţii nu sunt această resursă, să fim siguri că copiii se vor duce către altceva. Resursele de pe internet nu sunt neapărat problema, ci o soluţie greşită, periculoasă. În Franţa a fost un val de genul acesta, înainte de era online-ului”, spune Eugenia Dumbravă, psiholog, potrivit Observatornews.ro.
„Fenomenul este inevitabil şi de neoprit”
De asemenea, aceasta a adăugat:
„În anii '90 a fost un imens scandal când nişte producători de cosmetice au introdus truse de machiaj pentru fetiţe de 6 ani. Au sărit părinţii, în media, specialiştii şi auspus "nu, opriţi aşa ceva, nu este bine". Acum, lucrul acesta pare să fie o normalitate. Este un trend care vine şi trece. Ceea ce rămâne este părintele ca resursă pentru copil şi ceea ce îi oferă în această conjunctură”.
„Părinţii trebuie să ţină cont de un principiu fundamental după care se ghiedează omul, adică principiul comparaţiei sociale. Noi ne comparăm unii cu alţii, chiar dacă nu suntem de aceeaşi vârstă. (...) Fenomenul este inevitabil şi de neoprit pentru că el creşte respectul de sine, încrederea de sine”, completează specialista.
Eugenia Dumbravă a vorbit și despre impactul psihologic pe care l-ar aduce acest obicei asupra generației fragede.
„Vor fi modificări semnificative, vor fi drame, vor fi rupturi de vieţi şi pot să spun, din start, că nu se pot salva toţi. Cei care se mai pot salva dacă nu au o resursă în părinte, să caute un expert”.