Ultima provocare de pe internet: „mâncatul de lalele", extrem de periculoasă. Ce spune un medic toxicolog pentru Click!
În ultima perioadă, internetul este plin de provocări cu adevărat periculoase. Ultimul trend "mâncatul de lalele" îi îngrijorează pe medici. Bulbii acestei flori conțin substanțe toxice. Medicul Radu Țincu, toxicolog, a făcut declarații exclusive pentru Click!.

„Hai să mâncăm lalele (...)!"
Dacă unele trenduri de pe internet ne amuză și distrează, altele pot avea consecințe grave, mai ales când implică ingerarea unor substanțe sau obiecte nepotrivite. În ultima perioadă, influencerii dau curs trendului: mâncatul de lalele. „Hai să mâncăm lalele. Ale mele sunt ofilite, dar mi-e jenă, pur și simplu mi-e jenă să le arunc. Trebuie să mănânc măcar una.(...) Alegem așa una mai mititică. Mie nici nu mi-a trecut măseaua azi și în loc de analgezic. Am ales un galbenă.
Ca să înțelegeți ăsta e ultimul buchet pe care mi l-o dat bărbatul meu așa frumos și cred că e ultimul. Seamănă la gust cu ceva...am uitat cum se cheamă”, explică o tânără pe una dintre rețelele de socializare. Internetul este plin de femei, din România și nu numai, care dau curs acestei provocări. Influencerițele susțin că aceste flori sunt comestibile, ba chiar că petalele au gust diferit în funcție de culoare.
Medic toxicolog: „Cea mai mare toxicitate se găsește în bulbul de lalea"
Provocarea devenită virală i-a îngrijorat pe medici. Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că aceste flori conțin substanțe toxice cu potențial alergen ridicat. Contactul cu mucoasele digestive poate duce la simptome precum greață, vărsături, iritații gastrice și dermatite alergice. În cazuri mai grave, poate apărea șocul anafilactic, o reacție severă care pune viața în pericol.
„Este evident că putem discuta de plante cu efect toxic. Lalelele au o toxicitate. Cea mai mare toxicitate se găsește în bulbul de lalea, dar există și la nivelul plantei și florilor tot felul de substanțe care pot să fie iritative pentru mucoasa bucală sau pentru mucoasa gastrică, lucru care poate să determine apariția de grețuri, vărsături, toate la un moment dat pot să creeze disconfort. În niciun caz nu este recomandat să consumăm flori sau alte plante de apartament, decorative. În plus, multe dintre ele pot fi tratate cu o serie de substanțe de tip ierbicide sau pesticide care să confere creșterea și menținerea acestora.

Aceste lalele conțin o substanță alergică și se poate întâmpla să apară și o reacție alergică la cei care sunt susceptibili să dezvolte o astfel de reacție. Și cei care lucrează în producția de lalele, trebuie să știe că există o boală foarte cunoscută, apariția unei dermatite de contact la nivelul mâinilor, atunci când oamenii intră în contact, în mod frecvent, cu aceste lalele. Cred că nici din perspectiva aceasta nu trebuie să încercăm pe propria piele să vedem dacă suntem sau nu alergici la această substanță conținută în lalea", spune medicul toxicolog Radu Ciprian Țincu, în exclusivitate pentru Click!.
Alte provocări periculoase
Aceasta nu este singura provocare periculoasă de pe internet. În urmă cu doar câteva săptămâni, mai mulți utilizatori își aruncau pe degetele de la picioare diverse electrocasnice, pentru a vedea cât de mult suportă durerea, apoi, dădeau notă durerii pe care au simţit-o. Băile în zăpadă au fost o altă provocare care i-a captivat și pe internauții români. Iar una dintre cele mai periculoase provocări a fost „Paracetamol challenge”, adică înghiţirea a cât mai multor pastile.
În acest context, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România avertiza că paracetamolul, deşi este un medicament sigur în doze corecte, poate deveni extrem de periculos atunci când este administrat în cantităţi excesive. „Ingerarea acestuia în doze mai mari decât cele recomandate poate provoca efecte grave asupra sănătăţii. Pentru un adult, doza maximă recomandată este de 4 grame pe zi, iar depăşirea acestei limite poate duce la afectarea severă a ficatului (insuficienţă hepatică). În cazul copiilor, doza sigură este chiar mai mică, iar administrarea excesivă poate cauza leziuni hepatice ireversibile. În cazurile extreme, acest tip de supradozaj poate necesita inclusiv un transplant de ficat", arăta sursa citată.