Unde în România se află singurul liceu în care elevii dau BAC-ul internațional. Examenul este recunoscut oriunde, fără echivalări

14 noiembrie 2024 2:00   Național

În România, schimbarea sistemului de învățământ este posibilă, iar un exemplu remarcabil în acest sens este Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, recunoscut drept unul dintre cele mai bune licee din țară.

La această instituție de învățământ de stat, elevii pot susține bacalaureatul internațional, ceea ce le deschide accesul la universități de prestigiu din întreaga lume.

Acest program internațional a fost inițiat de un grup de profesori ambițioși de la Șaguna, care au propus Ministerului Educației să permită aplicarea unui curriculum similar cu cel din străinătate, care să includă evaluări în stil occidental.

În urmă cu trei ani, acești profesori au întocmit un dosar de acreditare pentru Bacalaureatul Internațional, trimis către comisia internațională responsabilă de supravegherea acestui program în peste 150 de țări.

După evaluări riguroase, ce au inclus interviuri și observarea orelor de curs, liceul „Șaguna” a devenit prima instituție de învățământ de stat din România acreditată pentru bacalaureatul internațional.

O abordare diferită a Bacalaureatului

Programa școlară pentru Bacalaureatul Internațional aduce o abordare diferită, fiind mult mai orientată spre aplicarea cunoștințelor în situații reale, spre deosebire de programa tradițională, predominant teoretică.

Profesorul de matematică, Cătălin Ciupală, explică, la ProTV cum această metodă de predare pune accentul pe gândire critică și rezolvarea de probleme, elevii fiind încurajați să gândească logic și să facă legături practice între cunoștințele dobândite. Elevii nu trebuie să memoreze formule complexe, ci să înțeleagă cum să aplice concepte teoretice în contexte variate.

Colegiul Național „Șaguna” a devenit astfel o opțiune atractivă nu doar pentru elevii din școlile publice, dar și pentru cei care studiau în școli private internaționale, migrația de la învățământul privat către această instituție de stat fiind în creștere.

Elevii din cadrul colegiului au oportunitatea de a participa la activități educative internaționale, cum ar fi proiectul NASA, în cadrul căruia au conceput o navă spațială virtuală pentru a susține mutarea unei părți din populația terestră.

Elevii clasei a șasea au mers împreună cu profesorul lor de geografie într-o excursie la New York, în semn de recunoaștere a eforturilor și rezultatelor lor la acest proiect. Profesorul Nicolae Spiridon, coordonatorul proiectului, își dedică inclusiv zilele de sâmbătă pentru a susține sesiuni suplimentare de pregătire cu elevii săi.

Ce înseamnă, de fapt, Bac-ul internațional

Pregătirea pentru bacalaureatul național include un curriculum integrat ce combină istoria și geografia, profesorii încercând să dezvolte abilități esențiale de analiză și gândire critică la elevi.

Profesorul de istorie, Rodica Deaconescu, subliniază importanța unei educații ample, care să includă și cunoștințe despre economie și politică, contribuind astfel la formarea unor tineri pregătiți să devină cetățeni informați.

Astfel, Colegiul Național „Andrei Șaguna” oferă elevilor săi un parcurs educațional complex, bazat pe tradiție, dar adaptat cerințelor moderne. Cu o istorie de peste 170 de ani, această instituție demonstrează că educația de calitate înseamnă nu doar transmiterea de cunoștințe, ci și formarea unor tineri cu perspective largi, cu abilități practice și, mai ales, pregătiți să facă față provocărilor unei lumi în continuă schimbare.

Mai multe