Cum se apără stareţul mânăstirii din Maramureş, acuzat că a violat o refugiată din Ucraina

19 aprilie 2022 7:25   Național

O tânără de 22 de ani, din Ucraina, a găsit refugiu la mănăstirea Petrova, din Maramureș. Zilele trecute, ea a reclamat la Poliție faptul că a fost agresată sexual de un bărbat de 55 de ani care are legătură cu complexul monahal.

Poliția a demarat o anchetă, coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus. Dacă, inițial, reprezentanții bisericii nu au oferit detalii, ei au reacționat după ce au derulat propria anchetă. Persoana vizată de acuzațiile fetei este chiar starețul mănăstirii Petrova, părintele Agaton Oprișan.

 „Atât timp cât nu mă simt vinovat, sunt împăcat sufleteşte. Ce pot să spun... eu sunt cu sufletul liniştit. Nu ştiu de ce ar fi spus aşa ceva. Mi-a zis cineva astăzi: niciun lucru bun, nicio faptă bună nu rămâne nerăsăplătită cu rău”, a declarat starețul pentru Adevărul.

Părintele Agaton Oprişan, stareţul mănăstirii Petrova, neagă orice acuzaţie şi spune că în data de 15 aprilie, atunci când se presupune că a avut loc agresiunea, nu ar fi fost la mănăstire.

TÂNĂRA A AJUNS LA SPITAL

Tânăra este, în prezent, internată la spitalul din Sighetu Marmaţiei, împreună cu copilul ei.

În cursul serii de ieri (duminică, 17 aprilie 2022) a venit cu o Ambulanţă în special cu manifestări în sfera gastro-intestinală, cu diaree şi vărsături, dar problema mai deosebită a prezentat-o copilul doamnei. Acesta a fost reţinut pentru internare. Doamna a fost investigată în serviciul nostru UPU, a primit tratament de specialitate şi nu a necesitat internare. Momentan este cu copilul în secţia de pediatrie, ca şi însoţitor”, a declarat pentru vasiledale.ro, dr. Cristian Grad, director medical Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei.

Practic, afecțiunile pentru care fata refugiată din Ucraina a fost consultată nu au legătură cu traumele fizice specifice unei agresiuni sexuale, conform cadrului medical. „Nu a ajuns cu alte afecţiuni. În cursul serii a fost şi poliţia care a interogat-o timp de vreo patru ore. Este greu de pronunţat. Din discuţiile pe care le-au avut cu doamna medicii care au investigat-o nu a ridicat suspiciuni unei afecţiuni psihiatrice”.

PE LA MĂNĂSTIREA PETROVA AU TRECUT PESTE 1.000 DE REFUGIAȚI UCRAINENI

Preotul inspector Andrei Pop, purtător de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, a declarat pentru News.ro că mănăstirea Petrova a adăpostit, de la debutul conflictului din Ucraina, peste 1.000 de refugiați ucraineni.

Reclamaţia venită din partea unei persoane instabile emotional, care a stat doar două zile la Mănăstire, din care într-una părintele Agaton Oprişan a lipsit, fiind plecat în zona Aradului pentru a oferi consiliere duhovnicească refugiaţilor de acolo. Persoana era foarte dezorientată şi instabilă emoţional datorită unor probleme de familie şi situaţiei războiului, lucru sesizat şi de un psiholog de naţionalitate ucraineană refugiată la Mănăstirea Petrova de la începutul conflictului. Persoana reclamantă a părăsit Mănăstirea fără explicaţie în cursul zilei de vineri 15 aprilie, iar sâmbătă 16 aprilie a formulat o plângere la Poliţia Municipiului Sighet în care a menţionat că a fost agresată sexual de către un bărbat în vârstă de 55 de ani. IPJMM a demarat o anchetă în acest caz, ale cărei concluzii urmează să le primim. Personalul mănăstirii anchetat a rămas surprins de reclamaţia făcută, neexistând nici o suspiciune privind un comportament neadecvat al Părintelui Stareţ Agaton Oprişan, care conduce Mănăstirea de peste 20 de ani", a precizat episcopia Maramureșului.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe