Val de reacții după ce o tânără de 27 de ani a murit de oboseală la serviciu, o editură de prestigiu

7 octombrie 2024 6:21   Național

O tânără de 27 de ani a murit la locul de muncă, în București. Cauza ar fi: oboseala și stresul. Revoltător este că fata a leșinat de două ori la serviciu, la interval de câteva ore. Superiorii au refuzat să cheme Ambulanța, iar când au făcut-o fata era moartă. S-a prăbușit literalmente de pe scaun.

Fata, ucisă de stresul și presiunea constantă de la locul de muncă

Incidentul deosebit de grav a avut loc în București la o editură de prestigiu.

Angajații au fost obligați să se prezinte fizic la sediul firmei, după patru ani de muncă de acasă, lucru care a generat un val de demisii.

În ziua fatidică, angajata în vârstă de 27 de ani a leșinat prima oară la începutul zilei de muncă.

Martorii au povestit, sub protecția anonimatului, că șefii au refuzat să cheme ambulanța. La câteva ore distanță, în jurul orei 13,00, fata a căzut literlamente de pe scaun.

Abia în acel moment, s-a sunat la 112. Echipajul medical sosit la fața locului nu a mai avut ce să facă decât să constate decesul tinerei de 27 de ani.

   „A căzut de pe scaun, efectiv. A leşinat. Şi a căzut, a vomitat. Şi după aceea colegii au chemat 112", spune un martor. 

"A fost chemată ambulanţa şi în timpul acesta ea a fost resuscitată pentru că era inconştientă şi nu mai putea să respire", adaugă martor pentru Observator News.

   Reprezentanţii editurii nu au comentat în niciun fel incidentul.

Foști angajați fac mărturii șocante

De două zile, de când s-a aflat despre moartea tinerei angajate, pe platforma socială Reddit, subiectul este dezbătut intens. Sute de români au intervenit, printre ei și persoane care susțin că au fost angajate la aceeași firmă. Acuzațiile sunt grave.

„Am o colegă de facultate care a lucrat acolo, e mai rău decât ce s-a prezentat. Și-a dat demisia acum un an după câteva luni după ce a fost diagnosticată cu depresie și burn out. Încă nu și-a revenit”

„Publică articole științifice din diverse domenii. Dacă cauți acuma un articol științific despre orice o să vezi că multe îs publicate de ei. Au avut de-a lungul timpului și multe scandaluri că îs cam „predatory” și cam publică orice pentru bani, s-au publicat niște articole absurde și false și au intervenit alți specialiști în domeniile alea să le retragă că e "pseudoștiință",a dat detalii un utilizator despre locul de muncă unde a avut loc a murit tânăra. 

„O editură de jurnale științifice cu proprietari chinezi. Și dacă lucrezi de acasă, îți urmăresc activitatea pe laptop, trebuie să faci un anumit volum de muncă, ești urmărit constant și e foarte stresant. Știu de la cineva care a lucrat acolo o perioadă”.

„Și eu am lucrat acolo. Și am plecat cu depresie, burn out și alcoolism. Este mai rău decât vă imaginați.”

„Și ce m-a adâncit și mai tare în problemă e că persoanele cărora le povesteam mereu aveau o atitudine de "hai că nu cred că e așa rău", nu înțelegeau și îmi dădeau replici de genul: "nu mai fi și tu așa sensibilă", "nu pune la suflet", "nu-i băga în seamă", "nu e așa rău" etc. Am stat vreo un an, dintre care 7 luni mi-am căutat constant altceva.”

„Mega stres la muncă, overworked (tr. Epuizată de muncă). Pentru mine, atunci, a fost șocant. Eram nouă pe piața muncii și știrea în sine era ceva nou pentru mine. Eram doar junior atunci și deja ajunsesem, după nici 3 luni, la antidepresive pe rețetă eliberată de psihiatru de la Spitalul de Urgență, la care am fost 'târâtă' de cei apropiați, îngrijorați că slăbisem enorm și că nu mâncam nimic. Nici n-am înțeles cât de repede s-au derulat lucrurile, știam doar că era jobul de vis la care am muncit atât de mult. Interviurile și testele au ținut mai mult decât jobul propriu-zis, în final. N-am apucat să termin tratamentul căci imediat ce am început noul job am uitat să iau pastilele. N-am mai avut nevoie niciodată, 15 ani mai târziu. 

Nu lăsați munca sau oamenii de la muncă, pe care o iubiți, să vă facă viața un coșmar. Nu merită. Nimeni și nimic nu merită să vă dați – literalmente – viața.”, își povestește o altă tânără experiența.

Au mutat birourile de m-am săturat (în tot felul de zone deprimante), ca să primească fonduri. Cei care n-au putut să vină la birou după pandemie au fost constrânși să demisioneze. Avem birou, dar nu și angajați. Ăia din China sunt mașinării, lucrează câte 15 ore (plătite extra) și se minunează de ăștia din România că după 8 ore pleacă acasă, deși cei care stau peste program stau neplătiți”, spune o altă utilizatoare a platformei sociale.

Mai multe