Validarea alegerilor europarlamentare din România, blocată de o circumscripție din Vrancea

18 iunie 2024 17:58   Național

România din nou la coada Europei. Biroul Electoral Central a finalizat numărătoarea voturilor înregistrate la secțiile de vot pentru alegerile europarlamentare organizate în 9 iunie 2024 dar încă nu le poate valida deoarece sunt probleme la o circumscripție din Vrancea. România va avea 32 de europarlamentari din 5 formațiuni politice la care se adaugă un independent.

Dintr-un motiv șocant, neprevăzut de lege, rezultatele finale nu pot fi validate iar țara noastră este din nou ultima, de data aceasta în finalizarea alegerilor europarlamentare. 

De ce nu sunt validate alegerilor europarlamentare în România 

„Nu poți să explici la Bruxelles că într-o comună din județul Vrancea au fugit ăia din secție și nu au semnat procesul-verbal și nu are nimeni ce să le facă, că legea nu prevede situații de-astea demne de ospiciu”, a dezvăluit Mihai Tudose, șeful campaniei PSD la alegerile locale și europarlamentare la Antena3 CNN. 

România, singura țară din UE unde rezultatele nu au fost validate 

Uniunea Europeană are 27 de țări membre iar în toate cu excepția României au fost stabilite rezultatele finale, validată și lista reprezentanților trimiși în Parlamentul European. România are 33 de mandate în Parlamentul European care, potrivit numărătorii paralele făcute de partide a voturilor de la alegerile europarlamentare din 9 iunie, vor fi împărțite astfel: 

Alianța PSD-PNL – 19 de mandate: 

-Mihai Tudose 

-Rareș Bogdan 

-Gabriela Firea 

-Dan Motreanu 

-Claudiu Manda 

-Adina Vălean 

-Victor Negrescu 

-Vasile Dîncu 

-Daniel Buda 

-Maria Grapini 

-Gheorghe Cârciu 

-Ziegfried Mureșan 

-Dragoș Benea 

-Mircea Hava 

-Dan Nica 

-Gheorghe Falcă 

-Ștefan Mușoiu 

-Roxana Mânzatu 

-Virgil Popescu 

AUR – 6 mandate: 

-Cristian Terheș 

-Claudiu Târziu 

-Gheorghe Piperea 

-Georgiana Teodorescu 

-Adrian George Axinia 

-Șerban Dimitrie Sturdza 

ADU – 3 mandate: 

-Dan Barna 

-Vlad Voiculescu 

-Eugen Tomac 

UDMR – 2 mandate: 

-Iuliu Winkler 

-Lorant Vincze 

SOS – 2 mandate: 

-Diana Șoșoacă 

-Luis Lazarus 

Independenți – 1 mandat: 

-Nicu Ștefănuță 

Ce trebuie să știi despre alegerile europarlamentare din iunie 

Parlamentul European este unicul organism al Uniunii Europene ales direct de cetățeni, fiind format din 720 de europarlamentari, reprezentanți ai celor 450 de milioane de cetățeni din cele 27 de țări membre. La nivelul UE, prezenţa la vot a crescut faţă de precedentul scrutin european de la 50,66% la 50,93%. Croaţia, ultimul stat care a aderat la Uniunea Europeană, este ţara ai cărei alegători s-au prezentat în cel mai mic număr la urne pentru alegerile pentru Parlamentul European, cu doar 21% prezenţă la vot, potrivit rezultatelor publicate luni dimineaţă de UE, relatează AFP, citată de Agerpres. Belgia se află pe primul loc, cu 89,2% prezenţă la urne, urmată de Luxemburg (82,3%) şi Malta (72,8%). În România, prezența la vot a fost de 52, 42 % 

Mai multe