Veste proastă pentru deținătorii de case și apartamente. De la 1 ianuarie se anunță o nouă creștere de taxe

31 decembrie 2024 6:51   Național

Anul nou întotdeauna vine cu speranțe de mai bine, dar 2025 pare să aducă doar sărăcie pentru români. După ce Guvernul Ciolacu a lansat „Ordonanța sărăciei”, autoritățile locale din toată țara se înghesuie să mărească taxele, cu un zel și o inventivitate demne de o cauză mai bună. Ultimele exemple vin de la Bacău și București.

Bacău 

Începând de la 1 ianuarie 2025, locuitorii din municipiul Bacău se vor lovi de o nouă creștere a costurilor pentru utilități. Tarifele pentru apă potabilă și canalizare vor crește semnificativ, cu aproximativ 25%, ca parte a unei strategii aprobate recent de Consiliul Local Bacău, „Parlamentul” local.  

În acest caz, prețul apei potabile în Bacău va ajunge la 10,77 lei pe metrul cub, comparativ cu 8,62 lei cât este la ora actuală. Cu privire la canalizare, tariful va crește de la 6,44 lei la 8,04 lei pe metrul cub. 

Conform stiripesurse.ro, noua majorare face parte dintr-un proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, derulat în județ, cu o valoare totală de 369 de milioane de euro. Beneficiarul principal este Compania Regională de Apă Bacău (CRAB). Mai mult, proeictul și include modernizarea infrastructurii din 41 de localități. 

București 

Capitala României nu putea să lipsească din acest iureș al măririi taxdelor și impozitelor declanșat la nivel național. Nu mai este nimeni în siguranță, toată lumea se teme. Sub pretextul unei inflații scăpate de sub control și a nevoii de bani, în 2025, bucureştenii vor plăti impozite şi taxe locale mai mari cu 10,40%. 

Consiliul General al Capitalei a aprobat deja proiectul la propunerea  primarului general Nicușor Dan. În tot proiectul de buget, printre sute de poziții de unde se vor lua bani prin măriri de taxe, o excepție: pentru mijloacele de transport hibride, impozitul va fi redus cu 95% potrivit sursei citate 

Pentru a atrage plata mai devreme a dărilor, autoritățile au decis să acorde o bonificaţie de 10% pentru plata anticipată, până la data de 31 martie a acestora. Și la București, ca în toate orașele sau copmunele țării, autoritățile explică creșterea taxelor și impozitelor prin permisiunea oferită de lege.  

Sunt invocate prevederile art. 491 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, conform cărora impozitele şi taxele locale se indexează anual, până la data de 30 de aprilie, de către Consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior. 

Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru anul 2023 rata inflaţiei a fost de 10,40%. Pentru anul 2024, taxele şi impozitele locale au crescut cu 13,8%, pe baza ratei inflaţiei. De asemenea, taxele şi impozitele locale au crescut cu 5,1% pentru anul 2023

Mai multe