VIDEO Activitate seismică intensă în Arad. Încă patru cutremure după cele de 4,9 și 4,3 de luni

23 mai 2023 7:21   Național

Alte patru cutremure au avut loc în judeţul Arad, după cel de 4,6 revizuit ulterior la 4,9  urmat de o replică de 4,3 produse luni seară și care au fost intens resimțit de oameni din mai multe localități. De asemenea, în noaptea de luni spre marți a avut loc un cutremur în zona seismică Făgăraş - Câmpulung.

Potrivit datelor publicate pe site-ul INFP, cutremurele care s-au înregistrat în Arad, au avut loc în noaptea de luni spre marți în intervalul 23.26 și dimineața zilei de marți la ora 5.12. Magnitudinile acestora au fost de 2, 2,4, 2 şi 2,7 și s-au produs la o adâncime mică de sub 10 km, potrivit site-ului INFP.

Cutremurele din această nopate au fost resimțite în Arad și Lipova.

Potrivit experților seismologi, în zona Aradului nu s-au mai înregistrat de cel puțin 10 ani cutremure cu magnitudine peste 4.

Cutremur și la Făgăraș- Câmpulung

Marți noapte la ora 1:31, în zona seismică Făgăraş - Câmpulung, județul Dâmbovița a avut loc un cutremur având o magnitudine de 3,2, arată datele publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP)

Seismul a avut loc la adâncimea de 68 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 37 km nord de Târgovişte, 44 km sud de Braşov, 58 km nord-vest de Ploieşti, 63 km nord-est de Piteşti, 72 km sud-vest de Sfântu-Gheorghe şi 85 km est de Râmnicu Vâlcea.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an a avut magnitudinea 5,7, și s-a produs în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Acesta a fost urmat de sute de replici, îngrojorând experții pentru care activitatea seismică intensă din Arad a fost o surpriză. 

Cu o zi înainte, în aceeaşi zonă, a avut loc un alt cutremur de 5,2, la o adâncime de 16,5 kilometri.

Sistemul de tip „dublet seismic” înregistrat în februarie reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există date despre această regiune, potrivit INFP.

Mai multe