Vila cu patru etaje și turn din Capitală este scosă la vânzare, dar se poate și închiria. Un prim ministru a locuit aici

7 aprilie 2024 11:39   Național

Vilă istorică în stil neoclasic, cu patru niveluri, construită la comanda generalului Coandă este scoasă la vânzare, potrivit Romania Sotheby's International Realty. Este situată la intersecţia dintre bulevardul Dacia cu strada Mihai Eminescu, în fosta mahala Silvestru.

O vilă istorică

Construcţia este tipică începutului de secol, fiind ridicată la comanda generalului Constantin Coandă, fost prim ministru în perioada interbelică. Casa se integra foarte bine în stilul arhitectural al zonei, alături de casa geamănă din imediata vecinătate. Fiind construită pe colţ, are avantajul unei deschideri panoramice către două străzi.

Bulevardul Dacia a fost ultimul bulevard proiectat înainte de Primul Război Mondial, în timpul primarului Vintilă Brătianu. Bulevardul Nou, aşa cum se numea iniţial, a fost gândit să creeze o legătură importantă între Gara de Nord şi Gara Obor.

Fiind un bulevard proiectat, a trebuit să-şi facă loc prin vechile cartiere ale Bucureştiului, prin preajma actualei Pieţe a Spaniei, până la confluenţa cu strada Mihai Eminescu şi Calea Moşilor. Strada Mihai Eminescu, denumită până în 1948 strada Romană, este o stradă istorică a Bucureştiului care făcea legătura între Uliţa Herăstrăului, actuala Calea Dorobanţilor, cu Podul Târgului de Afară, astăzi Calea Moşilor.

O casă elegantă cu 10 camere

Această vilă istorică cu patru niveluri are 10 camere înalte de peste 3,5 m, cinci băi, dispusă pe D+P+1E+M.

Imobilul a scăpat de naţionalizare, rămânând în familie prin succesiune, acest avantaj ajutând-o să păstreze toate detaliile arhitecturale originale.

În anul 2010, a trecut printr-o amplă acţiune de consolidare şi restaurare.

Pe lângă restaurarea parchetului, a tâmplăriei din lemn masiv, a uşilor din lemn cu geamuri din cristal, acum beneficiază şi de un sistem de încălzire centralizată prin centrala pe gaz şi ventiloconvectoare în fiecare camera, de unitate chiller pentru aer condiţionat şi ventiloconvectoare în fiecare camera, candelabre şi lămpi de iluminat vintage, întrerupătoare specific epocii pentru corpurile de iluminat.

La momentul renovării s-a investit în construirea unui turn la mansardă. A primit şi o scară artistică din sticlă cu elemente florale din fier forjat, care asigură un acces la nivelurile superioare, proiectată şi executată de creatoarea plastică Cornelia Moldoveanu.

Exteriorul este decorat simetric cu frize şi ancadramente ale ferestrelor cu lauri. Tonurile florale predominante se continuă la interior începând cu uşa dublă de la intrare, restaurată, vitrată cu flori, cu pardoseala din marmură decorată cu elemente florale încadrate de linia vieţii, deasupra căreia se află un luminator cu vitraliu floral, şi o sobă vieneză din ceramică albă situată în camera de zi.

Vila e disponibilă şi la inchiriere la preţul de 4.000 euro/lună.

Mai multe