Dezastrul de la Bran, unde biletul e dublu față de Château de Monte-Cristo. Dan Negru: „Minți și trotuare înguste”
Castelul Bran este una dinre cele mai promovate atracții turistice din România și aici ajung anual zeci de mii de turiști străini atrași ca un magnet de legenda Contelui Dracula, iar mica localitate Bran este un loc extrem de pitoresc. Istoria și peisajele sunt apreciate de turiștii care ajung aici, dar dezamăgirea apare imediat ce ajungi pe străzi. Într-o scurtă filmare, Dan Negru arată cât de mare e nepăsarea autorităților într-o localitate situată în topul destinațiilor turistice.
„Turismul românesc: minți și trotuare înguste”
La Castelul Bran biletul de intrare pentru vizitare este 70 de lei. Iar Dan Negru se întreabă într-o scurtă filmare de ce aici accesul este dublu ca preț față de celebrul Castel al lui Monte Cristo, una dintre cele mai mari atracții turistice din Franța și din toată lumea.
„Am ajuns în dimineața asta pe aici. Uite Castelul Bran, una din marile atracții turistice românești. Acum să vă arăt și biletul de intrare. Dacă vrei să vizitezi Castelul Bran, plătești 70 de lei de om. Uite biletul! 70 de lei înseamnă 14 euro. Dacă vrei să vizitezi celebrul Chateau D'if, faimosul Castel al lui Monte Cristo, plătești 7 euro.
La jumătate! Chateau D'if, una din cele mai mari atracții turistice ale Franței Alexander Dumas a făcut celebru locul acela ca să vezi fortăreața de unde a evadat contele de Monte Cristo plătești 7 euro! Aici e 14 euro! Și odată ce ai ajuns la Bran, dai de trotuarele astea înguste, unde trebuie să te ferești de mașini.
Uite trotuarul, abia intră un om pe el. Un grup de turiști nu are nicio șansă. La noi, și mai scump și mai îngust. Uite Branul! Turismul românesc: minți și trotuare înguste”, spune Dan Negru în filmarea sa.
Ce spun românii
Românii i-au dat dreptate. Mulți au scris că e o dezamăgire să ajungi în zonă unde chiar lângă marele obiectiv turistic vezi gropi și mizerie.
„Am fost și noi în luna martie, dar nu este nimic wow….prețuri mari, trotuare lipsă, atunci erau gropi. Am vrut să ducem fetița, iar noi nu mai mersesem de mult timp, suntem din Brașov. Nu se merita.”
„Oribil ! Ca la noi la nimeni Rușine!”
„Pe lângă faptul ca e mai ieftin, ce priveliște frumoasa când ieși cu feribotul din vechiul port Marseille sa mergi la Château d’If… pt aia merita și mai mult de 7€”.
„Pe urmă ne întrebăm de ce România cu frumusețile ei nu este la fel de dezvoltată, din punct de vedere turistic, ca și alte țări din Europa. Răspunsul îl avem aici , vrem să facem mulți bani peste noapte, oferind puțin. Mare, munte, castele, muzee, peste tot egal . Nu-mi explic care o fi modelul nostru de turism, pare că jecmăneala asta ne reprezintă, din păcate”, este un alt comentariu.
„Am fost si eu pe acolo, nu am intrat, si din cauza pretului cât si din cauza timpului de așteptare! Să nu mai vorbim de infrastructură. Rusine să le fie”, sunt de o parte din mesajele pline de indignare.
Castelul Bran a fost ridicat în 1377 de sașii din întreaga regiune a Brașovului și are o vastă istorie. De-a lungul anilor a trecut de la Sigismund de Luxemburg la Mircea cel Bătrân, apoi la regina Maria a României, care l-a primit în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. După 1948 Castelul Bran a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului român.
Legenda lui Dracula face din castelul Bran unul dintre cele mai căutate obiective turistice de la noi din țară.