Vrei să-ți faci concediul în străinătate? Pregătește portofelul! Cu cât s-au scumpit sejururile all-inclusive

20 mai 2024 11:46   Național

Vara este tot mai aproape și mulți români sunt nerăbdători să plece în vacanțe. Un sejur, all inclusive, în Turcia, anul acesta, ne costă cu peste 700 de euro în plus. În Roma, o vacanță costă dublu față de 2023. Tocmai din această cauză, românii se orientează către destinații mai puțin cunoscute sau optează pentru all inclusive mai ieftin.

Plătești dublu pentru cazare și masă 

Mai sunt doar câteva săptămâni până când încep concediile de vară ale anului 2024, iar românii plătesc mai mult anul acesta și pentru cazare și pentru masă. Cei care rezervă doar cazarea, în Roma de exemplu, pentru 3 nopți plătesc mai mult decât dublu față de acum 2 ani, pentru exact aceeași cazare.

Dacă în 2022 ne costa cazarea pentru două persoane aproximativ 345 de euro, acum costă peste 850 de euro. Și cazările în Veneția sunt mai scumpe. Anul trecut cazarea ajungea să ne coste 315 de euro, însă anul acesta vom plăti 400 euro.

700 de euro în plus pentru un sejur all inclusive, în Turcia 

Mulți români caută sejururi all inclusive. Turcia, vedeta sejururilor all inclusive, este mai scumpă în 2024. Rata anuală a inflației în Turcia a continuat să crească, apropiindu-se de 70%, multe din scumpiri venind din zona alimentelor și serviciilor de cazare.

Un sejur ultra all inclusive, pentru două persoane, cu avion inclus, ne costă anul acesta cu peste 700 de euro în plus. Anul trecut, un astfel de sejur în Antalya, în luna iulie, îl găseam la prețul de 2250 de euro, anul acesta îl găsim la 2970 de euro.

Românii se reorientează din cauza prețurilor în creștere: caută cazări cu bucătărie sau chicineta, în Grecia, de exemplu, all inclusive mai ieftin sau destinații mai puțin cunoscute, însă mai ieftine.

Bilete de avion mai scumpe

Cea mai mare creștere se vede la prețurile biletelor de avion pentru destinații precum Grecia, Spania, Italia sau Franța. În schimb, închirierea unei mașini nu mai este atât de costisitor ca în alți ani, informează știrileprotv.

Un cuplu întors recent dintr-o vacanță din Tenerife spune că a avut 2.400 de euro pregătiți pentru două săptămâni de vacanță, iar jumătate din sumă s-a dus pe mâncare, taxe de intrare în parcuri naturale și închirierea unei mașini. Cuplul spune că în supermarketuri prețurile nu sunt atât de mari și sunt aproximativ ca în România.

Prețuri în Italia și Franța 

În Sardinia, a doua cea mai mare insula din Marea Mediterană, o turistă spune că prețurile mâncărurilor au scăzut, iar cele de la cazare au crescut. În Verona, o turistă a spus că o pizza costă în jur de 11 euro.

Coasta de Azur bate orice preț prezentat până acum. În Nisa, Franța, prânzul pentru două persoane este în jur de 70 de euro, iar o bere costă aproximativ 7 euro. Specialiștii recomandă ca biletele de avion să fie cumpărate în avans, măcar cu 3-4 săptămâni pentru a putea beneficia de prețuri mai mici.

Mai multe