Alimente care te hidratează vara
16 iulie 2018 18:31
Sănătate
Ultima actualizare:
În sezonul cald, organismul are nevoie de hidratare suplimentară, care să refacă pierderea de apă accentuată prin transpiraţie. Aşa că, pe lângă apă, ceaiuri sau sucuri naturale, şi alimentaţia are un aport în acest sens. Iată câteva variante gustoase!
- Pepene. În afară de faptul că te hidratează, pepenele conţine şi licopen, un compus care te poate proteja de razele nocive ale soarelui. E sărac în calorii şi poate fi consumat şi rece, şi la temperatura camerei.
- Castravete. E răcoritor şi conţine 95% apă. Mâncând castraveţi, vei reuşi să treci mai repede peste efectele neplăcute ale caniculei. Vei fi hidratat şi răcorit.
- Salata verde. Cu un conţinut de 80-95 % apă, salata este uşor de digerat şi extrem de hidratantă pe timp de caniculă. E unul dintre cele mai sănătoase alimente de consumat pe caniculă.
- Fructele de pădure. Afinele, murele, zmeura, cătina, coarnele sunt fructe cu conţinut mare de antioxidanţi şi fibre. Sunt uşor de consumat pe caniculă.
- Legume la gratar. Ardei, ceapă, morcovi, dovlecei, usturoi, vinete, ţelină şi sparanghel puse pe grătar sunt excelente pe vreme caniculară. Antioxidanţii din ele îţi vor ajuta pielea să minimalizeze pericolul cauzat de expunerea la UV.
- Supele reci. O alegere pe cinste pentru o vară călduroasă. Supa de castraveţi şi mărar este una dintre cele mai indicate.
- Laptele dulce este foarte important în dieta anticaniculă, deoarece va susţine echilibrul calciu-magneziu, care are de suferit din cauza transpiraţiei abundente.
- Brânza telemea reechilibrează aportul de sodiu pe care organismul îl pierde prin procesul de transpiraţie.
- Cereale. Pentru a ne menţine şi procentul de glucide în organism, trebuie să consumăm cât mai multe cereale, orez şi porumb.
- Morcovii. Sucul de morcovi cu putin ghimbir, consumat rece, ne răcoreşte mai bine decât o limonadă. Ghimbirul are rolul de a stabili un echilibru în stomac şi face arderile mai uşoare, iar morcovii hranesc în profunzime fiecare celulă şi ţesut.
- Peştele conţine Omega 3, un acid esential organismului. Te ajută să ai mintea brici şi să nu oboseşti foarte repede într-o zi caniculară. Creierul îşi va desfăşura activitatea cum trebuie, fără să fie afectat de soarele puternic.
- Iaurtul. Cu 89 la sută procente apă, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă, spun specialiştii.
- Smochinele. Acest fruct delicios (negru, verde sau gri) este bogat în vitamine, antioxidanţi, fibre şi minerale, care contribuie la prevenţia diferitelor boli. Profitaţi, deci, şi savuraţi-o în tarte, dulceaţă sau în formă natural.