Ardeiul gras, sursă de vitamina C

14 noiembrie 2016 20:10   Sănătate
Ultima actualizare:

Este viu colorat, dă un aspect apetisant mâncării, dar mai ales ajută să ne menţinem sănătatea. Roşu, galben, verde sau portocaliu, ardeiul gras se evidenţiază prin conţinutul mare de vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar.

  • Ce valori nutriţionale conţine. Ardeiul gras este un pachet mare de vitamine, în special vitamina C, cu puternic rol antioxidant. Conţine 92% apă, iar restul compoziţiei este dat de carbohidraţi, proteine şi grăsimi. Un ardei gras conţine 169% din doza zilnică de vitamina C, vitamina B6, potasiu, acid folic, vitamina E, vitamina A etc. Fitonutrienţii din ardeiul gras sunt: capsantina (oferă culoarea roşu intens), violaxantina (în ardeii galbeni), luteina (abundă în ardeii verzi), quercitina şi luteolina, ambele cu rol antioxidant. În acelaşi timp, are un conţinut scăzut de calorii: o ceaşcă de ardei gras înseamnă 45 de calorii. 
  • Care sunt beneficiile terapeutice. Datorită vitaminei C, ardeiul întăreşte sistemul imunitar şi menţine pielea tânără. Betacarotenul are rol antioxidant şi anti-inflamator, iar capsaicina reduce colesterolul rău, ţine sub control diabetul, uşurează durerea şi reduce inflamaţia. Totodată, ardeiul gras conţine vitamina B6, care este esenţială pentru sănătatea sistemului nervos şi ajută la reînnoirea celulelor. De asemenea, ardeii combat bolile cardiace şi contribuie la scăderea colesterolului — LDL. Vitamina A din ardei protejează împotriva degenerării maculare corelată cu înaintarea în vârstă. Mai mult chiar, unii oameni de ştiinţă sunt de părere că ardeiul poate preveni cataracta.
  • Cruzi, copţi sau congelaţi. Pentru a beneficia de toate aceste proprietăţi, ardeii trebuie să fie consumaţi cruzi, în salate sau sub formă de suc. De asemenea, trebuie să fie proaspeţi, să aibă o culoare intensă şi fără pete. Pot fi păstraţi la frigider o săptămână sau pot fi congelaţi. În frigider, se păstrează în pungi de plastic, nespălaţi, până la şapte zile, fără a-şi pierde prospeţimea. Ardeii dulci pot fi congelaţi fără să fie opăriţi. 

Click! Spune: Conţinutul de sulf din ardeiul gras îl face să aibă un rol protectiv în faţa anumitor tipuri de cancer. E şi o sursă bună de vitamina E, cunoscută pentru faptul că menţine tinereţea pielii şi a părului. 

Mai multe