Avantajele consumului de unt

15 februarie 2019 19:45   Sănătate
Ultima actualizare:

Nu îngraşă şi nici nu măreşte valoarea colesterolului, după cum s-a crezut mult timp. Consumat în cantităţi moderate, untul este un aliment sănătos care te vitaminizează şi îţi protejează inima. Iată câteva din avantajele consumului de unt cremos şi proaspăt!

  • Untul este cel mai uşor absorbabilă sursă de vitamina A, care sprijină tiroida şi glandele suprarenale, iar acestea, la rândul lor, sistemul cardiovascular.
  • Untul nu duce la exces de grăsime corporală, deoarece acizii graşi cu lanţ scurt şi mediu sunt arşi pentru energie rapidă şi nu sunt stocaţi în organism. În plus, untul oferă o senzaţie de saţietate care poate reduce pofta de mâncare.
  • Este bogat în antioxidanţi, inclusiv vitaminele A şi E, precum şi seleniu, care protejează împotriva bolilor de inimă, dar şi a cancerului. 
  • Untul e o sursă de colesterol „bun”, care acţionează ca antioxidant, cu efect de reparare a daunelor produse de radicalii liberi cauzaţi de grăsimi râncede, uleiuri vegetale şi grăsimi trans.

  • Grăsimile saturate din unt sunt formate din acizi graşi cu lanţ scurt şi mediu care au proprietăţi antitumorale şi consolidează, de asemenea, sistemul imunitar. 
  • Untul conţine acid linoleic conjugat, ce protejează împotriva cancerului. 
  • În stare brută, deci nepasteurizat, untul are o proprietate antirigiditate, numită factorul Wulzen, care protejează împotriva artritei, cataractei şi a rigidizării arterelor. 
  • Untul este o sursă bună de iod într-o formă extrem de absorbabilă, necesar pentru o bună funcţionare a tiroidei. 
  • Ajută la sănătatea gastrointestinală şi scade rata de diaree la copii. 
  • Untul este o sursă bună de vitamina K2, care previne apariţia cariilor dentare, ajutând la construirea unui sistem osos puternic, conform www.farmaciata.ro. 
Mai multe