Cafeaua, aliat neașteptat pentru vârstnici. Ce spun specialiștii despre consumul zilnic recomandat

7 mai 2025 12:38   Sănătate

Un nou studiu publicat în European Journal of Nutrition indică faptul că un consum zilnic de 4 până la 6 cești de cafea (aproximativ 125 ml fiecare) poate reduce riscul de fragilitate în rândul persoanelor în vârstă. Cercetarea, susținută de Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), este prima care analizează în mod direct legătura dintre cafea și factorii individuali ce definesc fragilitatea.

Această condiție, fragilitatea, frecvent întâlnită la seniori, este caracterizată prin prezența a cel puțin trei simptome: slăbiciune musculară, pierdere în greutate, epuizare, mers lent și activitate fizică redusă. Studiul a analizat datele a 1.161 de persoane de peste 55 de ani, colectate pe o perioadă de șapte ani în cadrul Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA).

Rezultatele sugerează că un consum mai ridicat de cafea este asociat cu o incidență mai scăzută a fragilității, posibil datorită conținutului de antioxidanți care contribuie la reducerea inflamației și la protejarea masei musculare. De asemenea, cafeaua ar putea sprijini sănătatea metabolică prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și a proceselor de absorbție a glucozei.

„Consumul de cafea poate susține procesul de îmbătrânire sănătoasă”

Margreet R. Olthof, profesor asociat la Amsterdam Public Health Research Institute, Vrije Universiteit Amsterdam, atrage, însă, atenția că studiul nu stabilește o relație cauzală clară. 

Consumul de cafea face parte din rutina zilnică a multor oameni, iar pe măsură ce îmbătrânim, căutăm constant metode de a ne menține sănătatea. Rezultatele noastre evidențiază asocierea posibil benefică dintre consumul zilnic de cafea și reducerea riscului de fragilitate la vârsta a treia.

Consumul de cafea poate susține procesul de îmbătrânire sănătoasă, însă este important să explorăm și alte intervenții alimentare, pentru a ne asigura că adulții în vârstă pot duce vieți împlinite", a subliniat Margreet R. Olthof, profesor asociat la Amsterdam Public Health Research Institute, potrivit dcmedical.ro.

Rezultatele oferă indicii valoroase privind impactul obiceiurilor alimentare asupra îmbătrânirii sănătoase. Sunt așteptate cercetări suplimentare care să aprofundeze mecanismele implicate și vor oferi recomandări nutriționale mai precise pentru promovarea unei îmbătrâniri sănătoase.

Mai multe