Cardamomul, bun pentru depresie şi digestie

2 ianuarie 2017 19:52   Sănătate
Ultima actualizare:

Originar din India, cardamomul este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume şi un bun remediu pentru mai multe afecţiuni.

Originară din India, mirodenia cu aromă de eucalipt, camfor şi lămâie este foarte eficientă în problemele digestive, în depresie şi chiar în răceli.

Digestie şi detoxifiere

Folosiţi cardamomul pentru a combate greaţa, aciditatea, balonarea, arsurile de stomac, lipsa apetitului sau constipaţia. Se administrează 3 căni de ceai pe zi. Consumat regulat, acesta ajută corpul să elimine şi toxinele prin rinichi.

Diuretic

Motivul pentru care cardamomul este un detoxifiant atât de bun este acţiunea sa diuretică. Curăţă tractul urinar, vezica, rinichii, eliminând toxinele, apa în exces şi combătând infecţiile.

Depresie şi cancer

Medicina ayurvedică foloseşte ceaiul de cardamom pentru combaterea depresiilor. Se administrează 3 căni de ceai pe zi, conform www.formula-as.ro. Mai mult, studii efectuate pe animale la Institutul Cancerului din India arată că acest condiment inhibă creşterea şi chiar distruge celulele canceroase.

Răceală

Cardamomul este foarte eficient şi în tratarea răcelilor, a tusei şi a bronşitei, mai ales când acestea sunt însoţite de frisoane. Se iau 4 g de cardamom, 2 g ghimbir şi 2 g boia iute (toate măcinate fin), se amestecă cu 4 linguriţe de miere şi se consumă toată cantitatea în cursul unei zile, împărţită în 3 porţii, cu 15 minute înainte de masă.Previne formarea cheagurilor de sânge. Cardamomul împiedică agregarea plachetară, prevenind astfel formarea periculoaselor cheaguri de sânge şi a blocajelor arteriale. De asemenea, administrarea de 3 g de cardamom pe zi, timp de 12 săptămâni, poate reduce semnificativ tensiunea arterială.

Antioxidant

Multe dintre vitaminele, fitonutrienţii şi uleiurile esenţiale din cardamom acţionează ca antioxidanţi, eliminând radicalii liberi şi întârziind îmbătrânirea celulară. Uleiul esenţial din seminţele de cardamom inhibă dezvoltarea virusurilor, a bacteriilor şi a ciupercilor.

Antiinflamator

La fel ca ghimbirul şi curcuma, rudele sale, cardamomul are proprietăţi antiinflamatorii prin care reduce umflăturile de la nivelul mucoaselor gurii şi gâtului.

Antispasmodic şi afrodiziac. Dacă vă apucă sughiţul, mestecaţi 2-3 seminţe de cardamom şi acesta va dispărea. Totodată, cardamomul are şi efect afrodiziac, ajutând în disfuncţiile erectile.

Cardamomul verde, mai fin decât cel negru

Este considerat ca fiind „ regina condimentelor ” în India pentru parfumul său intens şi unic, care îmbunătăţeşte aroma oricărui fel de mâncare în care se adaugă.De la cardamom se folosesc seminţele, care se recoltează şi se păstrează în fructul nedesfăcut. Deşi aroma propriu-zisă este conţinută de uleiurile din seminţe, condimentul se păstrează sub forma de păstăi nedeschise, pentru a-şi conserva aroma. Există două soiuri de cardamom cunoscute sub numele de Elettaria şi Amomum. Cardamomul original este cel cu sămânţa verde Elettaria – cardamomul verde. Cardamomul Amomum mai e cunoscut şi sub denumirea de cardamom negru sau cardamom maro şi, pe lângă faptul că are păstaia mai mare, are atât gustul, cât şi aroma diferite. În păstăile închise, aroma poate rezista un an. Gustul cardamomului verde este însă mai fin decât cel al condimentului negru.

Mai multe