Care este cel mai sănătos tip de pâine. Medicii o recomandă: „Egiptul avusese acest tip de pâini"
Multă lume consideră pâinea un aliment de evitat din cauză că ar avea multe calorii. Există, însă opțiuni sănătoase de pâine. Cea cu maia este o alegere bună. Acest tip de pâine, cu o istorie îndelungată, a fost consumat de oameni încă din antichitate, până la descoperirea drojdiei, care este folosită în prezent în panificație.
"Pâinea cu maia are o istorie veche"
Maiaua este agentul de fermentare și dospire care se folosește în aluaturile cu făină pentru produsele de panificatie si patiserie. Există diferite tipuri de maia. Maiaua utilizata la cozonaci este mai dulce, în timp ce maiaua pentru pâine este mai acrişoară. Pâinea cu maia are un indice glicemic mic, nu creează intoleranţe sau alergii, nu balonează şi oferă o aromă autentică şi un gust unic.
„Pâinea cu maia are o istorie veche, la un moment dat întreruptă de descoperirea drojdiei de panificaţie. Ulterior, mai exact în perioada recentă, moda veche s-a reluat parţial. Acesta e locul pâinii cu maia. E o reutilizare a unei metode vechi”, a explicat medicul Adrian Copcea pe pagina sa de Facebook.
"Singurele ingrediente ale primelor pâini erau făina şi apa"
„Pâinea se făcea cu maia încă din antichitate. Egipul avusesee, cel mai probabil, primele pâini cu maia, iar spre deosebire, pâinea modernă e, de cam două secole, un produs cu drojdie de panificaţie. Maiaua e tot o drojdie, dar amestecată cu bacterii lactice, ambele componente fiind prezente natural în făină. Practic singurele ingrediente ale primelor pâini erau făina şi apa, iar făina conţinea maia (adică drojdie sălbatică şi bacterii lactice) care o fermenta lent şi, cu timpul, apărea pâinea așa cum o ştim noi azi.
Deci făină «autofermentabilă», cum în mod natural e făina. Doar că la un moment dat s-a descoperit că tot procesul poate să aibă loc mult mai repede, cu drojdie de panificaţie standardizată. Mai repede, mai previzibil. Aşa s-a impus pâinea «modernă». Iar drojdia modernă e o drojdie, să zicem, artificială, cultivată, pe când drojdiile naturale din maia sunt drojdii sălbatice, mai rezistente la condiţii diverse şi mai capabile să fermenteze diverşi carbohidraţi”, a mai spus medicul Adrian Copcea.