Ce alimente se mâncau pe vremea lui Iisus Hristos. Românii le consumă și acum

Istoricii au descoperit care era felul de mâncare preferat a Mântuitorului Iisus Hristos. Iată ce fel de alimente consuma Fiul lui Dumnezeu.

La Cina cea de Taină s-a consumat pâine / foto: arhiva
La Cina cea de Taină s-a consumat pâine / foto: arhiva

Deși textele biblice nu oferă informații detaliate despre dieta zilnică a lui Iisus Hristos, ele conturează o imagine generală a alimentației și obiceiurilor culinare din acea perioadă și regiune.

Iisus a trăit în Israel în primul secol d.Hr., astfel încât dieta sa reflecta influențele vremurilor și ale culturii locale.

Se pare că mâncarea preferată a lui Iisus era pâinea

Pâinea reprezenta un aliment esențial pentru locuitorii din Palestina în acea perioadă. Iisus a menționat pâinea de mai multe ori în învățăturile sale și a folosit-o în cadrul Cinei Domnului (Ultima Cină) pentru a simboliza trupul său. În Israelul antic, pâinea era coaptă în cuptoare de lut sau pe pietre, fiind o practică obișnuită.

De asemenea, peștele era un component important al dietei, având în vedere că Iisus și apostolii săi erau pescari sau trăiau în apropierea Mării Galileii.

Iisus a săvârșit minuni legate de pescuit, iar povestea hrănirii mulțimilor cu pâine și pește a devenit una dintre cele mai cunoscute relatări din Noul Testament.

În plus, Israelul era bogat în fructe și legume, care constituiau o parte esențială a dietei locuitorilor. Figuele, smochinele, strugurii, măslinele, roșiile, castraveții și alte produse horticole erau probabil consumate frecvent.

Carnea de miel era foarte populară

Carnea, în special carnea de miel, era consumată mai ales cu ocazia sărbătorilor religioase evreiești, precum Paștele. Totuși, textele biblice nu oferă multe detalii despre consumul de carne în viața cotidiană a lui Iisus.

Produsele lactate, cum ar fi brânza și iaurtul, ar fi putut face parte din dieta lor, dar nu avem informații precise despre consumul acestora.

Vinul era un element esențial în cultura mediteraneană a acelei perioade. Iisus a binecuvântat vinul și l-a utilizat ca simbol în cadrul Cinei Domnului.

De asemenea, mierea era un îndulcitor natural în acea vreme și ar fi putut fi folosită în alimentație.

Este important să subliniem că dieta și obiceiurile alimentare s-ar fi putut modifica în funcție de circumstanțe și de regiunea în care se afla Iisus.

Totuși, din textele biblice reiese că Iisus Hristos a folosit adesea alimentele și mesele pentru a transmite și a ilustra mesajul său spiritual. Una dintre cele mai cunoscute astfel de întâmplări este Cina Domnului, care a devenit un simbol central al creștinismului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net