Care sunt alimentele din care gospodinele nu trebuie să facă maioneza. „Pot da o toxiinfecție mortală"

2 mai 2024 10:14   Sănătate

Pregătirile pentru Paşte sunt în toi, iar gospodinele se întrec în preparate tradiţionale. Pregătesc drobul, sarmalele, friptura de miel, aperitivele, dar și desertul. Medicul Virgiliu Stroescu face, însă câteva recomandări. Spune că maioneza, de exemplu, nu trebuie să fie sub nicio formă din ouă de rață sau de gâscă.

Virgil Stroescu: "Nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă"

Există un pericol atunci când vorbim despre preparatele tradiționale de Paște. Mai exact, atunci când vorbim despre un ingredient folosit frecvent în bucătăriile românilor: maioneza. Despre aceasta, medicul Virgiliu Stroescu spune că nu trebuie să fie sub nicio formă făcută din ouă de rață sau gâscă.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul la Antena 3 CNN. 

Ce se mănâncă de Paște 

Într-un meniu de Paște tradițional se regăsesc preparare precum drobul, stufatul, friptura și ciorba de miel. Iar ca desert, nelipsite sunt pasca și cozonacul. Bineînțeles, din niciun meniu de Paște nu pot lipsi ouăle roșii. La acestea, se adaugă adesea aperitive reci, precum ouă umplute sau alte combinații și platouri cu bunătăți.

Totuși, în ceea ce privește întrebarea ce se mănâncă de Paște, nutriționiștii recomandă să fim atenți la combinații și, mai ales, la cantități. Ne putem bucura de preparate tradiționale de Paște și dacă o facem cumpătat. În plus, este bine ca cel puțin două treimi din alimentele care se regăsesc în farfuria noastră să fie reprezentate de legume și verdețuri, care prin bogăția lor în fibre, facilitează digestia, îmbunătățesc tranzitul intestinal și atenuează parțial aciditatea indusă de alimentele tradiționale. 

Mâncăruri extrem de "păcătoase"

Există trei salate foarte păcătoase: salata boeuf, salata de icre și salata de vinete, declara medicul Mihaela Bilic. Cuvântul „salată” în combinațiile acestea cu maioneză este însăși definiția „șmecheriei” românești, spune glumind medicul nutriționist. Salata noastră de boeuf este înecată în maioneză, deși o salată boeuf care ar avea ingredientele clare, neînecate în maioneză, ar fi mai gustoasă, iar gustul legumelor s-ar simți mai bine, subliniază medicul nutriționist.

„Noi consumăm foarte mult ulei de floarea-soarelui. Avem această percepție, că tot ce e vegetal e sănătos, dar uleiul de floarea-soarelui înseamnă omega 6, care este proinflamator. Și dacă mâncăm somon la fiecare masă, nu vom putea contracara efectele proinflamatorii pe care le aduce un consum atât de mare de ulei de floarea-soarelui. De multe ori, ne uităm cu speranță către uleiul de măsline, care are omega 9, dar atenție, și el aduce kilograme în plus și obezitate, pentru că tot 100 de calorii are” - atrage atenția Mihaela Bilic.

Mai multe