Cât de sănătos este, de fapt, să mâncăm sushi. Ce spun experții

13 aprilie 2024 11:38   Sănătate

Sushi, una dintre cele mai populare preparate din cultura japoneză, este acum de peste trei ori mai apreciat decât acum un deceniu, conform statisticilor. În România, există restaurante cu specific asiatic, dar românii pot găsi și sushi gata pregătit în supermarketuri. Ce puțini știu este faptul că sushi oferă și unele beneficii pentru sănătate.

Având ca ingrediente principale legume proaspete, pește bogat în grăsimi sănătoase și orez, sushi are cu siguranță ingrediente pe care dieteticienii recomandă să le consumați în mod regulat.

Modul în care consumul zilnic de sushi îți va afecta organismul depinde de mai mulți factori, inclusiv de compoziția farfuriei de sushi, de conținutul din restul dietei și de starea generală de sănătate. Ținând cont de acest lucru, există cinci schimbări pe care mulți oameni se pot aștepta să le experimenteze atunci când încep să mănânce sushi în mod regulat.

Înainte de a înțelege modul în care consumul de sushi în fiecare zi vă poate afecta organismul, merită să știți cât de sănătos (sau nu) este, de fapt, acest fel de mâncare. La fel ca în cazul altor tipuri de bucătărie, asta depinde de exact în ce constă masa de sushi.

Cât de sănătos este sushi

Primul lucru pe care îl iau în considerare atunci când pregătesc o masă sănătoasă este să fiu conștient de conținutul total de calorii, precum și de conținutul de grăsimi și acest lucru se aplică la prepararea unei mese de sushi. Fiți conștienți de ingredientele care pot crește conținutul de calorii, cum ar fi sosurile și anumite adaosuri la rulourile de sushi, în special rulourile de specialitate, care pot crește rapid conținutul total de calorii”, spune Alex Oskian, specialist în nutriție, potrivit parade.com.  

El susține că, deoarece constă în principal din legume bogate în nutrienți și pește, care este o sursă bună de proteine, omega-3 și vitamina D, sushi este foarte sănătos. De asemenea, pentru a te asigura că peștele pe care îl conține este proaspăt, trebuie să acorzi atenție culorii: ar trebui să fie strălucitor, nu tern sau gri, conform dieteticianul înregistrat Jenny Beth Kroplin. Este important și să fii conștient de conținutul de mercur din tipul de pește pe care îl mănânci dacă alegi să mănânci sushi în fiecare zi.

„Sushi-ul încorporează adesea ingrediente precum avocado, orez brun, legume și alge marine, care oferă fibre excelente pentru intestine sănătoase, împreună cu o varietate de nutrienți precum fier, calciu, iod, vitamina A, B1, B2, C, D, E și K.

Rețineți că majoritatea peștilor au anumite niveluri de mercur și o abundență de mercur în sistemul nostru poate prezenta riscuri pentru sănătate. Administrația pentru Alimente și Medicamente și Agenția pentru Protecția Mediului afirmă că este sigur, pentru un adult, să consume 350 de grame de pește pe săptămână”, explică Jenny.

Peștele crud poate conține paraziți precum salmonella sau listerioza care pot provoca vărsături, diaree, greață sau probleme digestive, astfel, trebuie să fim conștienți de factorii de risc ai consumului de orice fel de pește crud. Tototdată, există persoane care nu ar trebui să mănânce sushi făcut cu pește crud în mod regulat, chiar deloc. „„Dacă sunteți însărcinată, cu imunitate compromisă, un copil mic sau o vârstă înaintată, ar trebui evitat să consumați sushi cu pește crud”, adaugă Jenny.

Beneficii sushi

Sushi-ul consumat în fiecare zi poate duce la creșterea energiei, deoarece peștele este bogat în proteine și oferă multe vitamine și minerale, care ajută organismul să producă energie. Atât Kroplin, cât și Oskian spun că a consuma sushi în mod regulat ajută la sănătatea intestinală atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Acest lucru, spun ei, se datorează și legumelor și peștelui.

„Legumele sunt utile atunci când vine vorba de digestie, deoarece pot conține un amestec de fibre solubile și insolubile, ceea ce ajută la mișcările intestinale zilnice”, spune Oskian.

„Peștele este un ingredient de bază în sushi și o hrană excelentă pentru dispoziție. Organismul va primi mai mulți acizi grași omega-3, proteine, vitamina D, vitamina B12, seleniu, zinc și iod care pot ajuta la menținerea creierului «fericit» prin îmbunătățirea dispoziției și a energiei, ceea ce duce la mai puțină potențială depresie, anxietate și ceață cerebrală”, declară Jenny.

Consumul regulat de sushi nu numai că sprijină sănătatea creierului pe termen scurt, dar are și efecte pozitive pe termen lung asupra creierului. Peștele, consumat în mod regulat, poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate juca un rol în prevenirea demenței, potrivit cercetărilor științifice. Acest lucru se datorează acizilor grași omega-3 găsiți în multe tipuri de pește, care ajută la prevenirea inflamației cronice a creierului. Să îți faci un obicei de a mânca sushi este un lucru bun și pentru sănătatea inimii.

Omega-3 s-a dovedit a fi foarte utile pentru sănătatea inimii, deoarece pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, la scăderea trigliceridelor și la încetinirea formării plăcii în artere. Prin urmare, consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână poate duce la o inimă care mai funcționează bine!” spune Oskian.  

Jenny este de acord, dar spune să fim atenți la aportul de sodiu, în special la sosul de soia. Consumul prea mult de sodiu poate avea un efect negativ asupra inimii și poate crește tensiunea arterială.

Mai multe