Ce efecte benefice au probioticele
Credeai că probioticele, acele bacterii bune, te ajută numai când faci un tratament cu antibiotice? Află că nu, ele au şi alte beneficii pentru organism. Află când şi de ce trebuie să luăm probiotice, dar şi ce alimente au un conţinut bogat în aceste bacterii sănătoase!
Cresc imunitatea. Studiile au demonstrat că pro-bioticele contribuie la stimularea sintezei imunoglobulinelor de tip A, mecanism principal prin care probioticele sunt capabile să susţină imunitatea.
- Previn afecţiunile digestive la copii. Constipaţia şi diareea, probleme des întâlnite la copii, pot fi prevenite cu ajutorul probioticelor.
- Întreţin o digestie normală. Atunci când o persoană ia antibiotice sau dacă are o anumită afecţiune la nivel digestiv, un dezechilibru de exemplu, administrarea de probiotice duce la îmbunătăţirea digestiei.
- Luptă cu infecţiile. Rolul antimicrobian al probioticelor se bazează pe acţiunea duală a acestora. Ele acţionează atât prin producţia proprie de factori cu rol antimicrobian, cât şi prin stimularea producţiei de peptide, substanţe cu rol antiinfecţios produse de organismul pe care probioticele îl colonizează.
- Au efect benefic asupra sănătăţii pielii, deoarece cresc secreţia de sebum şi ajută la hidratarea pielii. În plus, administrarea de probiotice poate diminua efectele psoriazisului, fiind de real ajutor şi în cazul dermatitei atopice, frecvent întâlnite la copii.
- Limitează -efectele adverse ale -antibioticelor. Atunci când o -persoană urmează un tratament cu antibiotic e -indicată şi administrarea unui -pro-biotic, în acest caz efectele -negative ale -antibioticelor sunt diminuate, conform -www.sfatulmedicului.ro.
În ce alimente le găsiţi
Numeroase tipuri de alimente fermentate furnizează probiotice, însă nu toate conţin culturi active. Alege cele mai bune surse de bacterii sănătoase în dieta zilnică şi bucură-te de proprietăţile lor pe termen lung: varza şi castraveţii muraţi, iaurtul, chefirul, laptele bătut, brânza de vaci fermentată, laptele de soia, ciocolata neagră, măslinele în saramură.
Pe lângă acestea, mai poţi găsi probiotice în: tempeh (preparat din soia, bogat în vitamina B12 şi probiotice), amestecul coreean Kimchi (varză murată amestecată cu fulgi de ardei iute, ghimbir şi ceapă), supă japoneză cu miso (miso - o pastă obţinută din amestecul boabelor de soia cu orez, orz, drojdie, sare şi apă) şi microalge.