Ce este dieta PHD, crucială pentru salvarea a 40.000 de vieți în fiecare zi

7 octombrie 2025 5:54   Sănătate
Ultima actualizare:

Adoptarea omenirii la o „dietă a sănătății planetare” (Planetary Health Diet – PHD), ar putea preveni 40.000 de decese premature pe zi la nivel mondial, potrivit unui raport semnat de 70 de experți din 35 de țări.  Planul alimentar permite un consum moderat de carne și ar reduce la jumătate emisiile din industria alimentară până în 2050. Cercetătorii spun că schimbarea modului în care mâncăm este esențială pentru prelungirea vcieții planetei. Dieta este concepută să hrănească aproape 10 miliarde de oameni într-un mod sănătos, păstrând în același timp diversitatea culturală și preferințele alimentare.

Producția alimentară este, de asemenea, principala cauză a distrugerii pădurilor, a pierderii biodiversității și a poluării apelor. PHD propune o abordare prin care omenirea poate hrăni o populație estimată la 9,6 miliarde de oameni până în 2050, fără a distruge planeta, scrie The Guardian.

Schimbarea alimentației

„Ce punem în farfurie poate salva milioane de vieți, poate reduce miliarde de tone de emisii, poate opri pierderea biodiversității și poate crea un sistem alimentar mai echitabil”, a declarat prof. Johan Rockström, copreședinte al Comisiei EAT-Lancet.

„Dovezile sunt incontestabile: transformarea sistemelor alimentare nu este doar posibilă, ci esențială pentru un viitor sigur, echitabil și durabil pentru toți.”

Potrivit raportului, americanii și canadienii consumă de șapte ori mai multă carne roșie decât recomandă PHD, europenii și latino-americanii de cinci ori mai mult, iar chinezii de patru ori.

În schimb, în zonele sărace din Africa subsahariană, un consum ușor crescut de carne de pasăre, lactate și ouă ar aduce beneficii majore sănătății.

Dr. Marco Springmann, de la University College London, a explicat că „ce trebuie redus diferă considerabil. În țările cu venituri mici este vorba despre alimentele amidonoase și cereale, în timp ce în țările cu venituri mari problema o reprezintă produsele de origine animală, zahărul, grăsimile saturate și lactatele. Este incredibil cât de multe lactate se consumă în Europa și America de Nord.”

Ce este dieta PHD și de ce contează

Dieta PHD este mai bogată în nutrienți esențiali – acizi grași, fibre, folat, magneziu și zinc – decât alimentația actuală.

Niveluri adecvate de fier și vitamina B12 pot fi asigurate prin legume verzi, produse din soia fermentată și alge.

„Aceasta nu este o dietă a privațiunii”, afirmă prof. Walter Willett, de la Harvard.

„Poate fi delicioasă, atrăgătoare și sănătoasă. Permite diversitate culturală și preferințe individuale, oferind flexibilitate.”

Raportul estimează că bolile și daunele de mediu legate de alimentație costă societatea 15 trilioane de dolari anual.

Investițiile pentru transformarea sistemului alimentar ar costa între 200 și 500 de miliarde de dolari pe an, dar ar aduce economii de 5 trilioane.

Scumpirea alimentelor nesănătoase

În paralel, cercetătorii cer politici fiscale care să facă alimentele nesănătoase mai scumpe și cele sănătoase mai accesibile.

„Recomandările noastre se bazează pe dovezi științifice și pe experiența din lumea reală”, spune prof. Line Gordon, directoarea Centrului pentru Reziliență din Stockholm.

„Schimbările sunt deja în curs, de la programele de mese școlare la agricultura regenerativă și inițiativele de reducere a risipei alimentare.”

Adoptarea globală a dietei PHD ar putea preveni, potrivit estimărilor, 15 milioane de decese premature anual – o cifră care, spun cercetătorii, este probabil subestimată.

Recomandările dietei PHD

Raportul, publicat în revista The Lancet, a fost realizat de 70 de experți din 35 de țări și șase continente. El actualizează ediția din 2019, adăugând noi dovezi privind beneficiile pentru sănătate ale dietei.

„Am putut analiza dieta în raport cu mortalitatea totală, diabetul, bolile respiratorii, cardiace, accidentele vasculare etc., și am găsit corelații inverse foarte puternice”, a spus Willett.

Dieta a fost asociată și cu o incidență mai scăzută a cancerului și a bolilor neurodegenerative.

Per ansamblu, cercetătorii estimează că adoptarea globală a dietei PHD ar putea preveni 15 milioane de decese premature anual la adulți – o cifră probabil subestimată, deoarece nu include efectul asupra reducerii obezității.

Recomandările dietei PHD:

  • Fructe și legume: cel puțin cinci porții pe zi
  • Cereale integrale: 3–4 porții pe zi
  • Nuci: o porție pe zi
  • Leguminoase (fasole, mazăre, linte): o porție pe zi
  • Lactate: o porție de lapte, iaurt sau brânză pe zi
  • Ouă: 3–4 pe săptămână
  • Carne de pui: două porții pe săptămână
  • Pește: două porții pe săptămână
  • Carne roșie: o porție pe săptămână
Mai multe